De autoriteiten in de Indonesische provincie Atjeh hebben een wet klaar die het vrouwelijke passagiers van een motorfiets verbiedt om met hun benen aan weerszijden van het voertuig plaats te nemen. De islamitische wet wordt ingevoerd, ondanks verzet van de centrale Indonesische regering.

In 2009 voerde Atjeh een variant van de sharia in. De islamitische wetgeving in Atjeh kent regels voor de kleding van vrouwen en voor de openbare zeden. Winkels moeten bijvoorbeeld de deuren sluiten als het tijd voor het gebed is. De handhaving is in handen van speciale ambtenaren. Overtredingen van de wet kunnen worden bestraft met een afranseling in het openbaar.

Maandag maakte Atjeh de inwoners attent op de nieuwe wet met betrekking tot het meerijden op een motorfiets. Alleen in noodgevallen mag een vrouw met haar benen aan weerszijden van de motor plaatsnemen. Ze mag zich echter niet vasthouden aan de bestuurder.

Het verbod is volgens Suaidi Yahya, burgemeester van de stad Lhokseumawe, nodig omdat ‘de rondingen van een vrouwenlichaam' beter zichtbaar zijn als een vrouw met haar benen aan weerszijden op de motor zit, dan wanneer ze in amazonezit achterop zit. ‘Islamitische vrouwen mogen hun rondingen niet tonen, het is tegen de leer van de islam', zei de burgemeester. Welke straf er op overtreding van het verbod staat, wilde hij niet zeggen.

Vorige week zei het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat er een poging werd ondernomen om de wet tegen te houden, omdat deze neerkomt op discriminatie.