Kevin Pauwels heeft in Rome de zevende en voorlaatste manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen voor Niels Albert, die wel alleen leider wordt doordat Sven Nys onder de Italiaanse zon een offday kende. Pauwels springt zo over de Belgische kampioen naar de tweede plaats in de stand met nog één wedstrijd te rijden. Albert leidt met 485 punten voor Pauwels (469) en Nys (446).

Het zonovergoten parcours in Rome lag er droog bij en onder zachte temperaturen van 12 à 13°C trokken de renners meteen alle registers open. Terwijl Sven Nys (Landbouwkrediet) duidelijk nog zijn goede benen van voor zijn ziekte zocht, reed wereldkampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus) resoluut naar de koppositie met Kevin Pauwels in zijn zog.

Pech van der Haar, zieke Nys

De enthousiaste Lars van der Haar ging aanvankelijk vlot mee maar ging in de derde ronde overkop door een kuiltje in het parcours en de Nederlander zag meteen zijn winstkansen in rook opgaan op de razendsnelle omloop.

Klaas Vantornout kon samen met de Fransman Francis Mourey (FdJ-Bigmat) en de Italiaanse kampioen Marco Aurelio Fontana (Cannondale) vooraan nog aansluiten, waardoor we halfweg vijf koplopers kregen. Nys, voor de start nog samen met Albert koploper in de Wereldbeker, kwam er nooit door en zakte steeds verder weg. Hij zou uiteindelijk pas als 20ste finishen.

Ploegmaats grijpen de macht

De renners van Sunweb-Napoleon Games speelden vooraan het ploegenspel perfect en duwden wereldkampioen Albert in het verweer. Vantornout fietste een mooie voorsprong bij elkaar maar Pauwels kon zich niet bedwingen en reed zelf de kloof met zijn ploegmaat dicht. Samen diepten ze de voorsprong uit op Albert, die Mourhay en Fontana achter zich liet.

In de slotronde reed Pauwels weg van zijn ploegmaat solo naar de overwinning, zijn derde WB-zege van het seizoen (na Tabor en Namen). Vantornout werd door kettingproblemen op 200 meter van de finish alsnog teruggeslagen, Albert werd zo onverwacht nog tweede en Fontana mocht voor eigen volk mee op het podium. Mourhay werd vierde voor pechvogels Vantornout en van der Haar.

Albert heeft op 20 januari in Hoogerheide zo genoeg aan een derde plaats om de eindzege in de Wereldbeker op zak te steken.

Uitslag

1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) 1u01:17
2. Niels Albert 0:16
3. Marco Aurelio Fontana (Ita) 0:22
4. Francis Mourey (Fra) 0:27
5. Klaas Vantornout 0:32

Stand Wereldbeker (na 7 wedstrijden)

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus) 485 punten
2. Kevin Pauwels 469
3. Sven Nys 446
4. Klaas Vantornout 356
5. Lars van der Haar (Ned) 341

Beklijk de volledige uitslag en standen op www.sportwereld.be

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in