Filmcritici verkiezen ‘Beasts of the Southern Wild' tot beste film

De zesjarige Hushpuppy woont met haar alcoholistische vader in een moerasgebied aan de kust van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana.

De Belgische filmcritici hebben ‘Beasts of the Southern Wild' van de Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin tot beste film gekozen. “Een prachtig debuut van een veelbelovende filmmaker”, zegt de Unie van de filmkritiek (UFK), die de prent de ‘Grote Prijs 2013' toekende.

De beroepsvereniging van Belgische filmcritici koos voor de debuutfilm van Benh Zeitlin “voor zijn originele benadering, zijn indringende vertolkingen, voor zijn geest van weerstand tegen de bestaande conventies, en zijn kracht om de realiteit te mengen met de verbeelding”, klinkt het zondag in een persbericht.

De visueel sterke film toont het verhaal van het zesjarig meisje Hushpuppy. Zij woont samen met haar alcoholistische vader, die gefocust is op overleven, in de ‘badkuip'. In dat moerasgebied aan de kust van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana bevindt zich het geïsoleerde eiland waar het meisje woont.

‘Beasts of the Southern Wild' viel reeds op tal van filmfestivals in de prijzen, onder meer in Cannes, Deauville en op verschillende Amerikaanse festivals zoals het Sundance festival voor de onafhankelijke film. In Cannes won Benh Zeitlin de Gouden Camera voor het beste debuut. De prent debuteerde half december in de Belgische filmzalen.

De Grote Prijs van de UFK wil de publieksaandacht vestigen op de film die het meest bijdraagt tot de verrijking van de filmkunst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in