Obama plant strenge wapenwet

President Barack Obama

Foto: Photo News

De Amerikaanse president Barack Obama wil de soepele wapenwetgeving in zijn land gevoelig verstrengen. Dat schrijft de krant The Washington Post . Obama zou onder meer de achtergrond van de kopers uitgebreid willen checken, de psychologische tests verstrengen, een databank aanleggen die de bewegingen van wapens bijhoudt en de straffen verhogen voor wapendracht nabij scholen of verkoop van wapens aan minderjarigen.

De Biden Group, die afgelopen maand werd opgericht na de schietpartij in Newtown, zou in de loop van januari zijn bevindingen overmaken aan president Obama. Die zal daarna volgens de krant een uitgebreide campagne starten om steun voor de maatregelen te zoeken.

Voor sommige van de initiatieven heeft de president geen goedkeuring van het Congres nodig, zodat ze snel zouden kunnen worden ingevoerd. Onder meer de versterking van de databank voor de verkoop en het bezit van wapens zou snel kunnen worden toegepast.

Eerder deze week raakte bekend dat handelaars in december bijna 2,8 miljoen onderzoeken naar de achtergrond van potentiële kopers hebben aangevraagd, bijna 50 procent meer dan in dezelfde maand in 2011.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in