De eerste vier dagen van de koopjes hebben de winkels voor ongeveer 5 procent meer verkocht dan bij de winterkoopjes van 2012. Dat meldt Comeos, de organisatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt.
Uit een rondvraag bij de leden van Comeos bleek dat zaterdag heel goed was voor de verkoop. Zondag begon rustig, maar vanaf 14 uur was het alweer erg druk in de winkels, zei woordvoerder Peter Vandenberghe van Comeos aan Belga.
In sommige zaken lag de verkoop lager dan vorig jaar en in andere hoger, maar gemiddeld was er een stijging van 5 procent. Vorig jaar vielen de eerste vier dagen van de solden wel op een dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) telde bij de modedetailhandel een omzet die met een half procent afnam ten opzichte van het begin van de wintersolden in 2012. Die minieme daling zou het teleurstellend najaar allesbehalve goed maken. ‘Niet slecht, maar ook niet goed genoeg', vat NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws samen. Het najaar verliep immers teleurstellend voor de modedetailhandel. Maar liefst 2/3de van de kledingwinkels zag hun verkoop dit najaar kelderen, gemiddeld zelfs met 7 procent.
Als gevolg van die matige start zullen heel wat modezaken hun kortingspercentages vanaf volgende week verder optrekken. De afgelopen dagen konden consumenten bij de modedetailhandel rekenen op gemiddelde kortingen van 30 procent. Die zullen nu richting 40 en zelfs 50 procent gaan.
Nederlanders
Opvallend is dat onze Noorderburen de koopjesperiode in ons land weten te smaken. In winkelsteden die bij hen populair zijn, bijvoorbeeld Antwerpen, zijn de Nederlanders goed voor ongeveer 10 procent van de koopjesomzet. Dat blijkt uit een bevraging van Mode Unie, de organisatie die de modehandel vertegenwoordigt bij ondernemersorganisatie Unizo.
‘In typische winkelsteden die de Nederlanders aandoen zoals Antwerpen en Knokke bedraagt het aandeel van het Nederlandse grenstoerisme momenteel 10 procent', zegt Luc Ardies van Unizo. De verklaring is eenvoudig. ‘In Nederland kent men geen solden en geeft men het hele jaar door kortingen. Maar die zijn niet te vergelijken met de kortingen die wij tijdens de koopjes aanbieden.'
Andere steden trekken minder Nederlanders aan. In Gent bijvoorbeeld gaat het om 5 à 6 procent.