Tien nieuwe ministers in Egypte

President Morsi (midden) met zijn nieuwe kabinet.

Foto: AP

De Egyptische regering heeft zondag tien nieuwe ministers beëdigd. De nieuwe bewindslieden wacht de taak de zieltogende economie uit het slop te trekken.

De belangrijkste departementen waarop een nieuwe minister is benoemd zijn Binnenlandse Zaken, waaronder de Egyptische politie valt, en Financiën. Ook de ministers van Burgerluchtvaart, ICT, Milieu en Elektriciteit zijn vervangen. Voor de onlangs afgetreden bewindsman van Juridische en Parlementaire Aangelegenheden was al een opvolger aangesteld.

Drie van de tien nieuwelingen behoren net als president Mohammed Morsi tot de Moslimbroederschap. Zij beheren de portefeuilles Vervoer, Lokale Ontwikkeling en Bevoorrading en Binnenlandse Handel. Moslimbroeders gaven al leiding aan de departementen Informatie, Hoger Onderwijs, Huisvesting, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. De seculiere en linkse oppositie drong al langer aan op een herschikking van het kabinet, maar accepteert niets minder dan het vertrek van de in hun ogen zwakke premier Hesham Kandil.

De nieuwe minister van Financiën El-Morsi Hegazy neemt het stokje over van Mumtaz el-Said, die indertijd was benoemd door het militaire overgangsbestuur. Tussen El-Said en de Moslimbroeders zou het al lange tijd niet boteren. Hegazy gaat nu de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds leiden, waar Egypte heeft aangeklopt voor een miljardenlening.

De Egyptische economie verkeert in zwaar weer. Buitenlandse investeerders hebben zich door de politieke onrust uit het land teruggetrokken en toeristen blijven weg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in