Open VLD-senator Rik Daems heeft een wetsvoorstel klaar dat de bestaande fiscale vrijstelling van 1880 euro op spaarboekjes wil uitbreiden naar nieuwe aandelen en staatsbons. Zaterdag nog pleitte minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ervoor om spaarders aan te moedigen in aandelen te investeren.

Alle Belgen samen hebben meer dan 230 miljard euro op spaarboekjes staan. ‘Deze spaarmiddelen worden onvoldoende aangewend ten bate van de reële economie. De kredietverlening van de banken aan de ondernemingen is ver ondermaats. De intrest op de spaarboekjes is zo laag dat de mensen ondertussen letterlijk geld verliezen door de inflatie die hoger is dan de rente', zegt Daems.

De huidige fiscale vrijstelling voor spaarboekjes ontneemt de spaarder zijn of haar keuzevrijheid om te beleggen in die instrumenten die hen het beste liggen. ‘De enige die baat hebben bij de bestaande regeling zijn de banken die quasi gratis geld krijgen', legt de liberale senator uit.

Daems heeft sinds april vorig jaar een wetsvoorstel klaar om de fiscale vrijstelling ook voor staatsbons te laten gelden. De minister van Financiën noemde het een ‘goed voorstel, maar geen goede timing'.

‘Nu de minister van Financiën zelf een lans breekt om de spaargelden te activeren, onder meer door opnieuw na te denken over een fiscaal voordeel voor wie belegt in aandelen naar voorbeeld van de Cooreman-Declerc wet van begin de jaren 80, is het duidelijk dat de timing dit maal wel goed zit', zegt Daems. Hij wil zijn eigen voorstel amenderen en uitbreiden naar aandelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in