Syrische oppositie verwerpt ‘politieke oplossing' van Assad
Foto: REUTERS

Het voornaamste platform van de Syrische oppositie, de Nationale Coalitie, heeft de 'politieke oplossing' van president Bashar al-Assad van de hand gewezen. De coalitie weigert ieder initiatief dat zijn regime in stand houdt.

‘Bij de oprichting van de coalitie hebben we gezegd dat we een politieke oplossing wilden', aldus woordvoerder Walid al-Bunni. ‘Het doel van de Syriërs is om hem uit het land te krijgen en ze hebben daarvoor al meer dan 60.000 martelaars verloren (...) Ze hebben al die opofferingen niet gebracht voor het behoud van het tirannieke regime.'

Volgens hem is de toespraak van Assad vooral gericht op de ‘internationale gemeenschap, want het is duidelijk dat er echte inspanningen zijn op het internationaal niveau om tot een politieke oplossing te komen, die met de eisen van het Syrische volk rekening houden'. Daarmee wijst hij op het vertrek en de ontmanteling van het regime van Assad.

In zijn eerste toespraak in zeven maanden riep de Syrische president op tot een nationale dialoog om uit het conflict te raken. Hij zei dat hij tot op heden nog een ‘partner' voor die dialoog had gevonden, en weigert met te onderhandelen met marionetten van het Westen.

Voor de coalitie is evenwel het vertrek van de president een noodzakelijke voorwaarde voor iedere dialoog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in