Peeters: ‘Eerst zesde staatshervorming uitvoeren'
Kris Peeters Foto: belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) denkt niet dat de verkiezingen van 2014 over een nieuwe staatshervorming moeten gaan. Dat zei hij zondag in de Zevende Dag. In de toekomst wil hij wel nog meer bevoegdheden voor Vlaanderen.

De N-VA wil van de omslag naar het confederalisme, waarbij Vlamingen en Franstaligen vastleggen wat ze nog samen willen doen, de inzet maken van de verkiezingen van 2014.

Peeters zit niet op dezelfde lijn als zijn Vlaamse coalitiepartner. De zesde staatshervorming, waarover ruim een jaar geleden een akkoord is gesloten, moet eerst worden uitgevoerd en de deelstaten moeten uitmaken hoe ze de nieuwe bevoegdheden die ze krijgen invullen, zei de Vlaamse regeringsleider.

‘Het volstaat niet om een vlag in de grond te planten. Je hebt voor verdere stappen opnieuw het akkoord van alle partijen nodig', zegt Peeters, die voor een confederaal model staat waarbij het zwaartepunt bij de deelstaten ligt. Hij meent dat Vlaanderen binnen België een toekomst heeft.

Een mogelijke volgende staatshervorming sluit Peeters niet uit. ‘In de mate dat het efficiëntieverhogend werkt en dat binnen een Belgisch kader', zei hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in