Assad geeft strijd tegen rebellen niet op
Foto: AFP

In een uitzonderlijke tv-toespraak heeft de Syrische president Bashar al-Assad de bevolking opnieuw opgeroepen om de rebellen te bestrijden die hij als jihadisten omschrijft. Hij roept op tot een nationale dialoog, maar wil niet onderhandelen met de rebellen.

Assad zegt dat het verzet tegen hem geen revolutie is. 'Dat zou denkers nodig hebben en zou op een idee moeten gebaseerd zijn. Het heeft leiderschap nodig. Wie is de leider van deze revolutie?'

Daarbij beschrijft hij de rebellen opnieuw als een 'stelletje criminelen' en 'vijanden van het volk en van God', die de hele natie moet bestrijden.

‘Het lijden is vandaag overweldigend in Syrië', klinkt het. ‘Er is geen plaats voor geluk terwijl veiligheid en stabiliteit afwezig zijn op de straten van ons land. De natie is er voor iedereen en we moeten ze allemaal beschermen.'

Syrië heeft geen diplomatieke initiatieven verworpen, voegde hij daaraan toe. Maar hij benadrukt dat het land niet met mensen met terroristische ideeën wil onderhandelen. 

Eerst steun stoppen, dan dialoog

De oppositiebeweging schildert de Syrische president af als stromannen van het Westen, waarbij hij zei dat Syrië met de 'meester en niet met de dienaren' wil spreken. Hij roept de internationale gemeenschap op om de financiering van en wapenleveringen aan de 'terroristen' te stoppen.

Dan moet het ingrijpen van het Syrische leger stoppen, klonk het, maar de soldaten behouden zich wel het recht voor om de belangen van de staat te verdedigen. Dan moeten een nationale dialoog, parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering volgen, vatte de Britse openbare omroep BBC de oplossing van Assad voor het conflitc samen.

Assad sprak in november voor het laatst in het openbaar. Toen zwoer hij tegenover een Russische televisiezender dat hij niet zou aftreden. Het Syrische conflict heeft volgens de VN al 60.000 levens geëist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in