Mordovië vraagt Depardieu om minister van Cultuur te worden
Foto: AP
De Franse acteur Gérard Depardieu is zondag in de Russische autonome republiek Mordovië aangekomen, waar hij volgens lokale media een appartement ontving. Ook zou beloofd zijn voor hem een huis te bouwen. Hij mag er zelfs minister van Cultuur worden. Daags voordien ontmoette hij Russisch president Vladimir Poetin en ontving hij zijn Russisch paspoort.

Depardieu kwam aan op de luchthaven van Saransk, de hoofdstad van Mordovië op 640 kilometer ten oosten van Moskou. Volgens een journalist van de televisieketen Rossija 24 werd de acteur onthaald als een held.

Hij toonde zijn nieuwe paspoort aan de verzamelde cameramannen en fotografen. De gouverneur van Mordovië, Vladimir Volkov, stelde Depardieu voor om een appartement te kiezen, of een plaats om een woning te bouwen, aldus persagentschap Itar-Tass.

Volgens de lokale nieuwswebsite MordovMedia nam hij de sleutels van een appartement in ontvangst en werd hem beloofd een residentie in de hoofdstad neer te poten.

Minister van Cultuur

Volgens een lokale bron zou de acteur zelfs gevraagd zijn door de gouverneur van Mordovië om minister van Cultuur te worden. 'Als hij het wil, mag hij minister worden', zou de gouverneur gezegd hebben.

Ontmoeting met Poetin

Een dag eerder ontmoette Depardieu president Poetin in de residentie van Poetin in de badplaats Sotsji, aan de oevers van de Zwarte Zee. Ze dineerden er samen. Volgens een officiële mededeling van het Kremlin hadden de mannen onder meer een gesprek over de Frans-Russische film over Grigori Raspoetin, waar de Franse acteur de hoofdrol in speelt.

Depardieu zei eerder dat hij zijn Franse paspoort wilde inleveren uit onvrede met de rijkentaks in Frankrijk. Poetin kende de acteur donderdag het Russische staatsburgerschap toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in