Di Rupo: ‘N-VA is zeer gevaarlijk voor ons land'

Elio Di Rupo

Foto: BELGA

Premier Elio Di Rupo blijft achter de inhoud staan van de kerstboodschap van koning Albert II. ‘Met zijn waarschuwing voor het populisme citeerde hij niemand en viseerde hij niemand', zeg de eerste minister in De Zondag. Hij betreurt naar eigen zeggen dat de N-VA - een ‘zeer gevaarlijke' partij - elke mogelijkheid aangrijpt om electoraal te scoren en een nieuwe stap te zetten richting hun doel, namelijk een onafhankelijk Vlaanderen.

Premier Di Rupo betreurt de inhoud van de kersttoespraak van de koning ‘helemaal niet'. Hij merkt op dat het discours van het staatshoofd ‘voor 90 procent was geconcentreerd op de economische realiteit' en dat de koning met zijn waarschuwing voor het populisme niemand in het vizier nam. 'Ik onthoud de volledige tekst van de koning, anderen onthouden slechts een deeltje, enkel wat ze willen onthouden'.

Di Rupo noemt in het interview met de zondagskrant de N-VA ook een 'erg gevaarlijke' partij. ‘N-VA is een separatistische partij en dus zeer gevaarlijk voor ons land', citeert de krant hem. Diezelfde N-VA wil het debat over de rol van de koning voeren, maar de premier zit niet op dezelfde golflengte. Daarover staat niets in het regeerakkoord, stelt de eerste minister, volgens wie de koning in een complex land als België een extreem belangrijke rol speelt.

De premier blikt ook vooruit naar het werk dat de komende maanden op de regeringstafel ligt, zoals asiel en migratie, justitie, de tweede fase van de staatshervorming en de NMBS. Hij verwacht dat er nog 'één of maximaal twee kernkabinetten' nodig zijn om de herstructurering van de NMBS rond te krijgen.

Di Rupo wil dat zijn regering dit jaar beter communiceert. 'Het ontbrak ons aan tijd om een duidelijke uitleg te geven. We moeten daaraan werken', aldus de premier, die voorts zegt inspanningen te blijven leveren om zijn Nederlands te verbeteren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in