Tijdens zijn speech op het traditionele nieuwjaarsfeest voor de partijleden, heeft Bart De Wever zich voorgenomen de criticasters dit jaar voortaan zoveel mogelijk te negeren: 'Ik ga fundamenteel vrolijk zijn.' Al moet dat voornemen toch met een korreltje zout worden genomen, aangezien de N-VA voorzitter opnieuw snoeihard heeft uitgehaald naar al wie hem of zijn partij heeft bekritiseerd.

Meer dan 4.000 leden daagden op om op het nieuwe jaar te toasten, opnieuw een pak meer dan het jaar ervoor. N-VA huurde voor alle zekerheid de grote zaal van Antwerp Expo af. Groot genoeg om ook het protesterende ACV aan de ingang te ontvangen, alludeert De Wever bij de aanvang van zijn speech. 

'Wij zijn de partij die de kaart trekt van wie wil werken, sparen en ondernemen. Wij zijn de partij die de welvaart die daarmee wordt opgebouwd wil omzetten in solidariteit met wie het nodig heeft. Wij willen beter kunnen zorgen voor onze senioren en voor iedereen die niet mee kan', aldus De Wever, die de ACV'ers dan maar oproept om een lidkaart van zijn partij te kopen en te protesteren tegen het beleid van de andere partijen.

'Koeken bakken en dan de koek verdelen. Zo hoort het. Dat is het beleid dat de N-VA wil. En dat is het beleid dat Di Rupo en de PS blokkeren', klinkt het nog. 'Er valt geen koek te verdelen als je de bakker wegjaagt. Zo eenvoudig is het', klinkt zijn kritiek aan hun adres.

De christelijke arbeidersbeweging heeft zelf boter op het hoofd in het Dexia-debacle, dat de arco-spaarders meesleurden in zijn val vindt De Wever. 'Winstbewijzen van Belfius op zak houden en de miljardenschuld van het Dexia-debacle integraal naar de belastingbetaler doorschuiven, je moet het maar doen. En dan vervolgens hier voor de deur komen zeggen dat de N-VA het niet goed voor heeft met de mensen', haalt een lichtjes geëmotioneerde De Wever uit, die daarna vertelt dat ook zijn eigen moeder een van de gedupeerden was.

'Ik ga fundamenteel vrolijk blijven'

Traditioneel krijgen de andere partijen een veeg uit de pan. De Wever wijst erop dat hij op het vorige nieuwjaarsfeest had voorspeld dat zijn partij in 2012 heel wat over zich heen zou krijgen. En ook 2013 belooft niet veel beter te worden. Van de vorst tot Di Rupo, alle criticasters kregen lik op stuk in zijn speech, gevolgd door een luid applaus in de zaal.

Omdat hij eindelijk is geslaagd in zijn jarenlange voornemen om te vermageren, moest De Wever op zoek naar een nieuw voornemen. 'Ik ga fundamenteel vrolijk blijven. Want wie klaagt, is toch een Calimero en wie reageert op alle aanvallen, is toch twistziek en verzuurd', klonk zijn boodschap.

'Wij durven de keuzes maken die ons land weer gezond en huiselijk kunnen maken. We moeten daar zoveel mogelijk Vlamingen van overtuigen, in weerwil van alle laster en alle bangmakerij.'

De N-VA zal het jaar 2013 (waarbij een grapje over de terugkerende cijfers van het bepalende jaar 1302 niet uitblijft) gebruiken om het confederalisme voor te bereiden. Het uiteindelijke doel is een ledencongres, zo kondigt de partijvoorzitter aan, waarin zij het laatste woord zullen hebben en beslissen met welk aanbod de partij naar de kiezer trekt.

Strooien met bedankjes

De Wever laat ook niet na een pluim op de hoed van zijn Vlaamse minister Philippe Muyters en Geert Bourgeois te steken. 'Wij hadden in 2012 opnieuw - als enige regering in dit land - een begroting in evenwicht en dit in zeer moeilijke economische en financiële omstandigheden. Voor het oerdegelijke regeringswerk van onze N-VA-ministers zijn gelukwensen wel op hun plaats.'

Maar ook voor de federale én lokale verwezenlijkingen heeft de partijvoorzitter niets dan lof. 'De kracht van verandering was sterker dan we ooit hadden durven dromen', aldus De Wever. Nog meer lof is er voor de inzet van Frieda Brepoels, 'zijn politieke moeder', die het Europees parlement ruilt voor het burgemeesterschap in Bilzen.

'Zet die ploat op'

Na Liesbeth Homans vorig jaar, zijn deze keer Kris Van Dijck en Matthias Diependaele de dj's van dienst. Van Dijck neemt afscheid van het fractievoorzitterschap in het Vlaams Parlement om zich te gaan toeleggen op de begeleiding van de vele nieuwe lokale mandatarissen, en wordt opgevolgd door Diependaele.

Met de ondersteunende woorden 'Zet die ploat op', weerklinkt You ain't seen nothing yet door de zaal, nog een sneer naar alle anderen die er niet bij zijn in de Antwerp Expo.