RECEPT. Varkensgebraad met erwtjes en wortelen, aardappelen en bruine jus
Foto: mous lamrabat
Een recept van restaurant 'De Karmeliet' in Brugge.

Ingrediënten (voor 10 personen):

1,5 kg varkensgebraad

500 g groene boontjes

500 g erwtjes en wortelen

1 grote ui

4 grote wortelen

1 kg aardappelen

Zout en peper

Tijm, laurier en knoflook

Kippenbouillon

Geklaarde boter

Bruine basissaus

Boter

Bereiding:

1. Schil de wortelen en snijd ze in blokjes. Versnipper de ui. Houd van elk wat over voor de mirepoix.

2. Bestrooi het varkensgebraad met zout en grof gemalen peper. Bak het vlees aan in geklaarde boter en voeg de aromaten en mirepoix toe. Zet het vlees anderhalf uur in een tot 190°C voorverwarmde oven.

3. Snijd de aardappelen in stukken en kook ze gaar in gezouten water.

4. Laat de versnipperde ui licht bruinen in boter. Voeg de wortelen, tijm en laurier toe en zet onder met kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper en voeg de erwtjes toe. Laat de groenten garen.

5. Haal het vlees uit de oven en laat het rusten.

6. Giet het bakvet uit de braadslede en voeg er de bruine jus aan toe. Kook beide samen op en zeef de saus. Serveer het vlees met de groenten, aardappelen en saus.