In Gaza vieren honderdduizenden aanhangers de verjaardag van de Palestijnse organisatie Fatah. Het is de eerste keer dat Hamas toestemming geeft voor een massabijeenkomst van Fatah sinds het de controle over de regio verwierf.

De aanhangers van de organisatie van president Mahmoud Abbas werden door Hamas uit de enclave verdreven na de overwinning van de radicale beweging bij de verkiezingen in januari 2006. Maar de Palestijnse machthebbers proberen de kloof opnieuw te dichten.

‘De overwinning is nabij en we zien elkaar binnenkort in Gaza', verklaarde Abbas vanuit Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, in een korte boodschap die op grote schermen werd geprojecteerd.

‘Gaza is het eerste Palestijnse grondgebied dat zich heeft kunnen ontdoen van de bezetting en de kolonisatie, en we willen dat de (Israëlische) blokkade wordt opgeheven zodat de regio vrij is en verbonden met de rest van de natie', luidde het voorts.

Hamas feliciteerde Fatah in een communiqué met de 48ste verjaardag, en omschreef die als een ‘viering van de nationale eenheid en een succes voor zowel Hamas als Fatah'. ‘De positieve sfeer is een stap op de weg naar het herstel van de nationale eenheid.'

De twee rivaliserende bewegingen sloten op 27 april 2011 in Caïro een verzoeningsakkoord, maar de voornaamste passages van de overeenkomst bleven niettemin dode letter.