Vlaams Belang krijgt steun voor benoemingen in Limburg
Marino Keulen (Open VLD), burgemeester in Lanaken. Foto: edm

In minstens drie Limburgse gemeenten hebben gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang steun gekregen van andere partijen om een zitje in de politie- of OCMW-raad te bekomen. Dat is onder meer het geval in Lanaken, Bilzen en Heusden-Zolder, waar politieke tegenstanders spreken van het doorbreken van het ‘cordon sanitaire' rond het Vlaams Belang.

In Lanaken, waar voormalig Vlaams minister Marino Keulen (Open VLD) burgemeester is, hebben de oppositiepartijen CD&V, N-VA én Vlaams Belang afspraken gemaakt om een mandaat in de OCMW-raad elk voor twee jaar in te vullen.

Daardoor zal Alice Roemans van het Vlaams Belang vanaf 2015 haar zitje opnemen, tot grote ergernis van Marino Keulen: ‘Voor mij wordt hiermee het cordon sanitaire doorbroken, aangezien er afspraken op papier zijn gemaakt. De drempel om volgende keer met Vlaams Belang een coalitie te vormen is daarmee bijna helemaal verdwenen.'

Ook in Heusden-Zolder is er commotie om dezelfde reden. Uittredend burgemeester Sonja Claes zegt dat de VLD drie stemmen heeft geschonken aan Vlaams Belang, waardoor Leon Steenberghs voor die partij in de OCMW-raad mag zetelen. ‘De nieuwe meerderheid heeft door dit manoeuvre het cordon tegen het Vlaams Belang doorbroken', aldus Claes.

Het Vlaams Belang zelf is tevreden. ‘De kern van de zaak is dat ook in Bilzen het cordon sanitaire rond onze partij is doorbroken', zegt Kamerlid Annick Ponthier, die met de steun van de CD&V werd verkozen in de politieraad. ‘Eindelijk een trendbreuk in Vlaanderen.'