Lanaken, Bilzen, Heusden-Zolder
In minstens drie Limburgse gemeenten hebben gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang steun gekregen van andere partijen om een zitje in de politie- of OCMW-raad te bekomen. Dat is onder meer het geval in Lanaken, Bilzen en Heusden-Zolder, waar politieke tegenstanders spreken van het doorbreken van het ‘cordon sanitaire’ rond het Vlaams Belang.
Brugge
Het lijkt erop dat ook in Brugge het cordon sanitair werd 'omzeild'. Daar behaalde Open VLD blijkbaar een extra zitje in de OCMW-raad met de steun van het Vlaams Belang. Hierover zouden afspraken gemaakt zijn met Open VLD-kopvrouw Mercedes Van Volcem.
Eerst zou er sprake geweest zijn van een gedeeld mandaat, maar uiteindelijk werd geopteerd voor een scenario waarbij Vlaams Belang in de loop van de legislatuur andere mandaten toebedeeld zou krijgen.
Steenokkerzeel
In de Vlaams-Brabantse gemeente Steenokkerzeel hebben oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang afgesproken om een zitje in de OCMW-raad te delen. 'Dat is gewoon het maximaliseren van het aantal mandaten voor mijn partij', bevestigt CD&V-fractieleider Erwin Verhaeren. 'Op vlak van beleidskeuzes of de aanpak van dossiers is er helemaal geen sprake van een ineensmelting.'
'Waarover Schouppe in de pers fulmineert, doet zijn eigen partij in Steenokkerzeel', trekt Bart Verstockt (Groen) van leer. Zo werd Vlaams Belanger Luc van Holle met de hulp van CD&V-stemmen verkozen tot de politieraad, terwijl partijgenoot Inge Moysons na drie jaar het OCMW-zitje krijgt van CD&V-verkozene Lieve Croon.
Steenokkerzeels CD&V-fractieleider Verhaeren ziet daar echter geen graten in. Hij benadrukt dat beide partijen inhoudelijk allerminst op één lijn zitten. 'CD&V is nog steeds CD&V en Vlaams Belang is nog steeds Vlaams Belang', klinkt het. 'Al heb ik er ook mijn twijfels bij of het VB nog dezelfde waarden en dezelfde invloed heeft als tien jaar geleden.'
Liedekerke
Eerder deze week liet voormalig staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) weten dat in zijn gemeente Liedekerke het cordon sanitaire 'de facto' doorbroken was. Zo werd volgens Schouppe, voor de politieraad in Liedekerke een gemeenschappelijke lijst ingediend door Open VLD en Vlaams Belang. Voor de OCMW-raad werden de N-VA-kandidaten dan weer gesteund door Open VLD en Vlaams Belang, zei Schouppe.
Lint
Voor de OCMW-raad van Lint werkten CD&V en Vlaams Belang samen. Beide partijen konden door af te spreken een extra zetel voor zichzelf in de wacht slepen. Die zetel verdelen ze onderling: drie jaar lang bezet Vlaams Belang de zetel in de OCMW-raad van Lint. Daarna neemt CD&V die zetel drie jaar over.
Tienen
In Tienen zou Johny van Stiphout (Vlaams Belang) verkozen zijn in de politieraad. Van Stipthout zou hiervoor stemmen gekregen hebben van andere partijen.
Eeklo
Minstens twee mandatarissen van andere partijen dan Vlaams Belang moeten op Vlaams Belanger Filip Lecompte gestemd hebben voor een zitje in de politieraad Meetjesland-Centrum (Eeklo/Kaprijke/Sint-Laureins). Dat schrijven de regionale edities van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.
Vlaams Belang zakte in Eeklo van drie zetels naar één en had dus minstens de steun van twee andere kandidaten nodig om een zitje in de politieraad te bemachtigen.
Ondanks de geheime stemming, is het volgens burgemeester Koen Loete (CD&V) "zo klaar als een klontje" dat het Vlaams Belang de lokale partij SMS en N-VA steunde in de stemming voor de OCMW-raad, waarna die partijen of één daarvan Lecompte met een zitje in de politieraad hielpen. De twee genoemde partijen ontkennen dat ze afspraken maakten met Vlaams Belang.
Ham
In Ham stelt oppositiepartij Pro Ham dat het cordon sanitaire werd doorbroken door Open VLD. De liberalen zouden hun aandeel in zowel de OCMW-raad als in de politieraad met minstens één zitje zien aandikken hebben dankzij steun van het Vlaams Belang. Open VLD ontkent echter contacten met de extreemrechtse partij.
Zandhoven
Een soortgelijk scenario speelde zich volgens CD&V-burgemeester Luc Van Hove (CD&V) af in de Antwerpse gemeente Zandhoven. Daar zou N-VA bij de geheime stemming voor leden van de politieraad in Zandhoven, massaal voor een verkozene van het Vlaams Belang hebben gestemd.
De doorbreking van het cordon sanitaire zou volgens burgemeester Van Hove zelfs van bovenaf georkestreerd zijn. ‘Als ik hoor wat er in andere gemeenten aan de hand is, lijkt dit inderdaad geen alleenstaand geval te zijn. Ik vrees dat het ware gelaat van N-VA hier naar boven komt', aldus de CD&V-burgervader.
Buggenhout
In Buggenhout hebben CD&V en Vlaams Belang een gemeenschappelijke voordrachtsakte voor de OCMW-raad ingediend, waarbij de vierde kandidaat van de lijst de laatste drie jaar van de legislatuur opgevolgd zou worden door een Vlaams Belang-mandataris.
De twee partijen haalden echter onvoldoende stemmen daarvoor, maar konden er via de stemprocedure wel voor zorgen dat Rosette Buys (Open Vld) niet verkozen raakte in de OCMW-raad en dus niet onmiddellijk voorzitter kan worden.
'De meerderheid (NCD, N-VA en Open Vld, red.) rekende erop om de oppositie tegen elkaar uit te spelen met hulp van het cordon, maar dat is hen niet gelukt', klinkt het. Vlaams Belanger Steven Creyelman raakte wel verkozen voor de politieraad.
Lebbeke
In buurgemeente Lebbeke is Vlaams Belanger Gunther Buggenhout verkozen als politieraadslid, met steun van N-VA. In ruil daarvoor steunde Vlaams Belang de kandidaturen van N-VA voor de OCMW-raad.
N-VA lijsttrekker en kamerlid Karel Uyttersprot zegt dat er 'bij zijn weten' geen afspraak was. 'Het gaat om geheime stemmingen en ik weet voor wie ik gekozen heb', aldys Uyttersprot. 'Ik heb in eer en geweten gestemd voor N-VA.'
Burgemeester François Saeys (Open Vld), die een coalitie met CD&V vormt, reageert kort: 'Vlaams Belang wordt gecatalogeerd bij de niet-democratische partijen, maar blijkbaar nemen bepaalde partijen daar geen aanstoot meer aan.'
Westerlo
In Westerlo denken de groenen dat het kartel Open VLD/SP.A/Positief Westerlo een akkoord heeft met Vlaams Belang om Dora Weckhuysen (Open VLD) aan boord van de OCMW-raad te krijgen.
Dora Weckhuysen is de echtgenote van Open VLD-fractieleider Frans De Cock en die laatste ontkent formeel het bestaan van een deal met Vlaams Belang. Verder verzekert hij dat het niet de bedoeling is dat zijn echtgenote binnen enkele jaren plaats zou ruimen voor iemand van het Belang.
Kortrijk
In Kortrijk ontstond er opschudding na de verkiezing van Vlaams Belanger Maarten Seynaeve in de politieraad. De Kortrijkse Vlaams Belang-fractie kan in principe maar 16 stemmen uitbrengen. Toch kreeg Seynaeve 17 stemmen achter zijn naam. Vanwaar die 17de stem komt blijft vooralsnog een raadsel.
Oppositiepartijen CD&V en Groen zijn niet te spreken over de demarche die volgens hen uit de nieuwe meerderheid komt. Nonsens, klinkt het bij de stadscoalitie, die het argument naar voor schuiven dat ze hierdoor een zitje verliezen in de politieraad.
Denderleeuw
Dan is er ook nog de kwestie Denderleeuw, waar CD&V/N-VA en SP.A/Open VLD elk evenveel zetels hebben en waar het Vlaams Belang de rol van scherprechter toebedeeld lijkt te krijgen. Zo steunen de CD&V en de N-VA een voorstel van het Vlaams Belang om vroeger samen te komen.
Nu zou er in Denderleeuw zelfs een scenario overwogen worden waarbij er door de extreemrechtse partij gedoogsteun zou worden geleverd aan CD&V en N-VA. Een voorstel dat bij Open VLD-boegbeeld Gwendolyn Rutten op weinig genade kan rekenen. 'Gedoogsteun leidt tot chaos', fulmineert Rutten.