Volgens de Kortrijkse stadscoalitie (Open VLD, N-VA en SP.A) is het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang niet doorbroken. De oppositiepartijen CD&V en Groen rekenden uit dat dit wel het geval moet zijn.

Er zat venijn in de staart van de installatievergadering in Kortrijk woensdagavond. Maarten Seynaeve van Vlaams Belang kreeg 17 stemmen achter zijn naam terwijl de fractie van zijn partij maar 16 stemmen kon uitbrengen. Volgens oppositiepartijen CD&V en Groen is de stem afkomstig van de stadscoalitie. Maar de meerderheid ontkent met klem.

De coalitie had 176 stemmen in handen, maar bij de resultaten bleken er maar 175 naar de eigen partijleden te zijn gegaan. 'Dan moet die stem naar Vlaams Belang zijn gegaan', menen Hannelore Vanhoenacker (CD&V) en Bart Caron (Groen), omdat de eindsom bij beide partijen wél klopte.

De stadscoalitie spreekt dat tegen. ‘Om de speculaties de kop in te drukken, verklaren alle gemeenteraadsleden van de stadscoalitie op eer en geweten hun stem uitgebracht te hebben voor kandidaten van hun eigen coalitiepartijen omwille van het strikte respect voor het cordon sanitaire', reageert de coalitie van Rudolf Scherpereel, die waarnemend burgemeester is tot de schorsing van Vincent Van Quickenborne afgelopen is.

CD&V stemt voor Groen

Maar dus ook de oppositiepartijen ontkennen dat ze voor de Vlaams Belanger hebben gestemd. CD&V had Groen beloofd drie stemmen te geven aan Cathy Mathieu, wat haar verzekerde van een stek in de raad. Drie stemmen gingen naar de reservekandidaat. Ook bij Groen klopte de berekening. 'Een foute inschatting van N-VA of Open VLD, die daarmee coalitiegenoot SP.A pijn doet', meent Caron. Volgens hem had de coalitie er niet op gerekend dat CD&V drie stemmen zou geven aan Groen.

CD&V bezorgde de stemmen aan Groen omdat Seynaeve van Vlaams Belang meer anciënniteit had dan de zevende kandidaat bij CD&V, wat doorweegt in de samenstelling. Op die manier verzekerde de oppositie zich van een mannetje meer in de raad. CD&V wou niet kwijt of het kwaad opzet was van binnen de coalitie, maar ziet nu al verdeeldheid binnen de krappe meerderheid. De slotsom van de mysterieuze stemming is dat de oppositie 12 mannetjes mag posteren op 24 zetels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig