Dé 10 slimste budgetgewoontes voor een winstgevend 2013
Foto: forbes
Staan ‘meer ruimte in je budget’ of ‘kunnen sparen’ ook bovenaan op je verlanglijstje voor 2013? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in crisistijd. Toch ligt een groter budget ook voor jou binnen handbereik, want de sleutel daarvoor heb je zélf in handen. Met een aantal kleine, slimme acties en gedragsveranderingen kan je in 2013 makkelijk vele honderden (en zelfs duizenden!) euro’s winnen. Bovendien maak je ook persoonlijke winst: minder stress, meer overzicht en meer tijd voor de leuke dingen van het leven.

BUDGETTIP 1: Begin eraan, meteen!

Begin eraan! Dat is altijd een goede gewoonte. Goede voornemens en plannen kan je alleen waarmaken door de koe bij de horens te vatten. Dus: begin meteen, onderneem actie, want als je het niet doet, ben je op dit moment gewoon geld aan het verliezen!

BUDGETTIP 2: Gooi je centenvreters overboord

Vraag je je op het eind van de maand ook wel eens af waar al het geld gebleven is? Dan hebben je centenvreters ‘goed’ werk geleverd. Zo gooi je je centenvreters overboord: noteer een week lang al je uitgaven, ook de kleine. Bakker, slager, krantenboer, extraatjes onderweg. Zo krijg je zicht op je grootste centenvreters en kan je actie ondernemen om ze minder aan je budget te laten knabbelen.

BUDGETTIP 3: Organiseer jezelf

Heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat ook de organisatie van je spullen en je papierwerk en van je leven je heel wat geld kunnen opbrengen? Dit zijn alvast enkele slimme (organizing)acties die heel wat winst opleveren:

  • Geef al je spullen een vaste plaats én breng ze na gebruik meteen terug naar die plaats: je zal niet meer moeten zoeken naar je spullen en dus niets meer dubbel (of driedubbel) moeten kopen. Bovendien win je ook heel wat (kostbare) tijd, want je weet voortaan altijd waar alles ligt.
  • Zijn je garantiebewijzen onvindbaar en moet je om die reden opnieuw een nieuw toestel kopen? Of krijg je vaak (dure) aanmaningen omdat je je rekeningen niet op tijd betaalt? Organiseer en structureer je papierwerk in een eenvoudig archief en zet een systeem op voor het systematisch betalen van je rekeningen. Zo kan je heel wat onnodige uitgaven (én tijdverlies) vermijden.
  • Organiseer je ochtend en leg ’s avonds al je kleren en spullen klaar, dek de tafel... Nu heb je tijd om ’s ochtends een lunchpakket klaar te maken waardoor je ’ s middags veel minder geld zal moeten uitgeven aan (dure) broodjes, versnaperingen en drank. Tel dat op voor het hele gezin en op het eind van de week heb je makkelijk 30 tot 40 euro (of zelfs meer) gewonnen!

BUDGETTIP 4: Hou de kleintjes in de gaten (en word miljonair)

Vele kleintjes maken één grote. Dat geldt ook voor je budget. Enig idee wat je op een dag uitgeeft aan ‘kleine’ zaken: twee ontbijtkoeken bij het tankstation (waarvan er een uiteindelijk in de vuilbak belandt), een designerkoffie in het station, voor de lunch een broodje in de kantine op het werk, een tijdschrift bij de krantenboer (terwijl je al twee tijschriften thuis besteld krijgt en je eigenlijk nooit tijd tijd hebt om ze te lezen)…

Als je elke dag (of enkele malen per week) één van die extraatjes schrapt, kan je heel wat winst maken. Een slimme tip: zet deze winst opzij en je bent op het eind van je leven miljonair (de berekening vind je in ‘Het slimme budgetboek’).

Wil je zo lang niet wachten? Hou je winst bij in een ‘winstboekje’ en tel op het eind van de maand of het jaar je winst en doe iets leuks met het uitgespaarde geld.

BUDGETTIP 5: Pas je 'persoonlijke GPS-routes' aan

De mens is een gewoontedier. Dat komt ons vaak goed van pas zoals bijvoorbeeld bij het autorijden, maar je vastgeroeste gewoontes kunnen je ook heel wat geld kosten. Enkele voorbeelden: laat je bij het tandenpoetsen ook het water lopen terwijl je de tube tandpasta nog aan het zoeken bent (schrik je elk jaar van de hoge waterrekening?)? Rijd je met gemak 20 km om voor (dure) broodjes bij je favoriete bakker?…

Zo maak je winst: ga na welke van je ‘persoonlijke GPS-routes’, je vastgeroeste gewoontes, aan je budget knabbelen en bekijk welke ‘goede gewoontes’ je in je leven kunt introduceren om meer geld te winnen. In dit artikel vind je alvast heel wat inspiratie.

BUDGETTIP 6: Werk aan een budgetvriendelijk gezin

De kans is klein dat je destijds op je partner verliefd geworden bent omdat jullie allebei hetzelfde dachten over het managen van het budget. Toch zal eensgezindheid over geld(zaken) in je gezin je heel wat geld opleveren. Maak met je partner goede afspraken over wie wat doet: wie brengt het geld binnen, wie verwerkt de post en doet de betalingen, wie doet de boodschappen…

Leer ook je kinderen met geld omgaan door eenvoudigweg het goede voorbeeld te geven. Leer hen slim shoppen (zie tip 8). Bespreek het bijvoorbeeld op een ‘gezinsvergadering’: zit een keer per week samen en bespreek de organisatie en planning van het gezin, maar evengoed de budgetzaken. Zo zal het hele gezin enthousiast en betrokken meewerken aan een gezond budget.

BUDGETTIP 7: Creëer tijd

Tijd is een kostbaar goed, in alle betekenissen van het woord. Het is de sleutel om werk en privéleven in balans te houden. Maar wist je dat tijd, of het gebrek eraan, ook geld kost, veel geld?

Enkele voorbeelden: In de winkel laten we ons graag verleiden tot het kopen van (dure) producten die ons tijd beloven, zoals kant-en-klaar-maaltijden, toversponsjes, toestellen met allerlei dure snufjes… Ook tussen twee to do’s door de winkel in duiken, kost je veel meer geld dan wanneer je je shoppingbeurten plant en er wat meer tijd voor neemt (zie ook tip 8).

BUDGETTIP 8: Verdien geld terwijl je het aan het uitgeven bent

Slim shoppen begint al voor je in de winkel bent: maak thuis een boodschappenlijstje en koop alleen wat op je lijst staat. Maak ook een lijstje als je naar de Ikea of naar de stad gaat shoppen. Zo vermijd je (dure) impulsaankopen. Of organiseer je kleerkast en ontdek outfits die je nog nooit hebt gedragen.

Slim shoppen in de winkel doe je zo: shop bij voorkeur vroeg in de ochtend dan zit je hoofd nog niet vol en zul je veel minder geld uitgeven, vergelijk de kiloprijs, ga eens wat vaker door de knieën want onderaan in de rekken vind je de goedkopere producten, laat je niet verleiden door getallen die je veel beloven of door het woord ‘gratis’. Cultiveer ‘traagheid’ en loop even een blokje om voor je een aankoop gaat doen of vraag je af of je deze aankoop echt nodig hebt.

BUDGETTIP 9: Zet jezelf op autodieet

Een auto is een grote centenvreter. Elke kilometer die je met de auto aflegt, kost je 0,37 euro, all in (sommige bronnen spreken zelfs van 0,45 euro per kilometer). De auto wegdoen, is voor velen wellicht een te grote stap, maar je kunt al heel wat meer ruimte in je budget creëren door vaker de fiets te nemen, bijvoorbeeld voor verplaatsingen van minder dan 5 kilometer. Dat komt ook je gezondheid (en dus ook je portemonnee) en het milieu ten goede.

Moet je toch de auto nemen? Ga over op een energiezuinige rijstijl, zoek op het internet het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt en plan je tankbeurten in functie hiervan. Vermijd dure tankstations op de autosnelweg (daarmee win je makkelijk 2 euro per tankbeurt).

BUDGETTIP 10: Geniet met volle teugen

Ontspanning laadt je batterijen op, zorgt voor minder stress en helpt om het hoofd te bieden aan de ratrace (wat ook je budget ten goede komt, zie tip 7). Volop genieten, zonder geldzorgen, doe je zo: Leg een week- of maandbudget vast voor ontspanning. Laat je hobby opbrengen: leg zelf een moestuin aan (kan ook op een terras!), brei een trui als geschenk, maak zelf je kleren.

Bedenk alternatieven voor het dure hotel op vakantie en ga bijvoorbeeld ‘couchsurfen’ of doe aan huizenruil. Wees creatief en organiseer een filmavond bij je thuis en maak zelf je popcorn. Dat kost je nauwelijks tijd en geld, maar plezier gegarandeerd!

De auteur is Professional organizer en coach bij Plus Organizing en tevens schrijver van 'Het slimme budgetboek' (Lannoo)