Met de Cookoo Watch hoef je je smartphone niet langer voortdurend boven te halen, en is er een discretere manier om te checken of je nieuwe mail hebt. Mobilia kon dit slimme uurwerk als eerste testen.

De Cookoo is een mooi voorbeeld van een zogeheten crowdfunding-project dat de eindstreep heeft gehaald. Ontwerper Peter Hauser liep al een hele tijd rond met de idee voor een ‘connected watch’, maar miste de financiële middelen om z’n geesteskind te realiseren. Via Kickstarter en de steun van 2.560 geldschieters wist hij de benodigde 150.000 dollar – en zelfs het dubbele van dat bedrag – uiteindelijk vlot bijeen te harken.

Perfect afgewerkt

Hauser trok met het kapitaal naar een Chinese fabrikant en hield z’n belofte: voor het einde van 2012 zouden alle investeerders hun persoonlijke Cookoo Watch in hun bezit hebben, en dat aan een zeer gereduceerde prijs; een blijk van waardering voor hun steun. Wij tekenden in juni in voor een Limited Edition Black Cookoo Watch en betaalden daar slechts 65 euro voor, inclusief verzendkosten. Vandaag ben je voor een niet zo limited edition 110 dollar kwijt.

Wat meteen opvalt aan de Cookoo is dat het om een perfect afgewerkt product gaat. Dat hadden we niet verwacht; rond een Kickstarter-project hangt vaak toch een zeker hobbysfeertje. Bij dit uurwerk blijkt dat absoluut niet het geval. De (overigens waterdichte) Cookoo oogt zeer fraai, is bijzonder degelijk uitgevoerd en loopt keurig gelijk. Zelfs de verpakking, een klein vogelhuisje, is om de vingers bij af te likken.

Maar we waren natuurlijk vooral benieuwd naar de ‘connected’ features van het uurwerk, dat via een Bluetooth-verbinding voortdurend in verbinding staat met je smartphone. Op dit moment werkt de Cookoo enkel samen met de iPhone 4S en 5 (de enige iPhones met Bluetooth 4.0), maar aan ondersteuning van Android-toestellen wordt hard gewerkt. Via de gratis iPhone-app koppel je de beide apparaten eenvoudig aan elkaar. Hou er wel rekening mee dat de batterij van je telefoon vanaf dat moment extra zwaar wordt belast. Als je iPhone maar één keer per dag een stopcontact ziet, dan ‘pair’ je best alleen wanneer dat echt nuttig is.

Behoorlijk stabiel

De communicatie tussen Cookoo Watch en gebruiker gebeurt via een zestal icoontjes op de wijzerplaat. Het ‘vogeltje’ staat niet voor Twitter, maar geeft de status van het uurwerk weer. Is het constant zichtbaar, dan is de Bluetooth-verbinding oké. Knippert het, dan is de connectie verbroken. Een bewegend staartje duidt dan weer op het trilalarm dat actief is.De muzieknoot (het vogeltje fluit) duidt op een alarmsignaal in de vorm van een subtiel piepje. Je kiest zelf op welke manier je verwittigd wil worden van een activiteit en kan de beide alarmen ook eenvoudig combineren.

De vijf andere icoontjes waarschuwen je achtereenvolgens voor naderende agenda-afspraken, inkomende gesprekken, gemiste oproepen, berichten én likes op Facebook, en een iPhone-accu die bijna leeg is. In de meeste gevallen brengt de Cookoo je feilloos op de hoogte van al deze activiteiten, maar soms ook helemaal niet.

Het zou om een bekend ‘achtergrondactiviteitprobleem’ gaan onder iOS 6, waar momenteel een oplossing voor wordt gezocht. Hopelijk fikst die update meteen ook dat andere probleem, waardoor de Bluetooth-koppeling soms om onduidelijke redenen verloren gaat. Maar voor een eerste versie van horloge-firmware én app draait de Cookoo al bij al behoorlijk stabiel.

Hoe laat het is?

Toch ontdekten we ook een minpunt dat niét meer weg valt te poetsen. Op onze Cookoo met zwarte wijzerplaat en zwarte wijzers (met slechts een dun streepje blauw erin) is het ontzettend lastig om de tijd af te lezen. En dat is toch een niet onbelangrijke eigenschap van een uurwerk. Alleen bij voldoende daglicht óf in het pikkedonker, wanneer de blauwe achtergrondverlichting voor genoeg contrast zorgt, kan je zien hoe laat het is. Op andere momenten moet je je smartphone uit je zak halen, en laat dat nou precies zijn wat de ontwerper van dit uurwerk wilde voorkomen…

De programmeerbare knop van de Cookoo, onderaan rechts, maakt gelukkig veel goed. Hou ‘m kort ingedrukt en je checkt automatisch in op Facebook, compleet met je actuele locatie. Druk op de knop tot je één piepje hoort en je activeert Find my iPhone: je telefoon begint te loeien zodat je hem makkelijk weer terugvindt. Lang indrukken (tot je twee piepjes hoort) resulteert dan weer in een ‘pin drop’ op Google Maps, wat bijvoorbeeld handig kan zijn om in kaart te brengen waar je allemaal bent geweest.

Nog noemenswaardig is de Camera-functie van de app: daarmee gebruik je je iPhone als fototoestel, maar je Cookoo (vanop afstand) als ontspanknop. En voor de eerstvolgende update van de app, half januari, heeft Peter Hauser nog een paar leuke extra’s in petto: een afstandsbediening voor de muziekspeler, een alarmfunctie en een afteltimer.

Conclusie

De Cookoo Watch stelt allerminst teleur, maar we vragen ons wel af hoe vaak we de connected-functies echt zullen gebruiken. Ze verbruiken immers nogal wat batterij-power van de iPhone. Jammer ook dat de tijd zo slecht afleesbaar is, want dat blijft bij een horloge toch essentieel. Wat geenszins wil zeggen dat we spijt hebben van dit Kickstart-avontuur. Daar is deze Cookoo veel te cool voor.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig