De eerste gemeenteraadszitting in de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode is woensdagavond woelig verlopen, onder meer door een protestactie van het Taal Aktie Komitee (TAK).

Een twintigtal leden van het TAK gooiden stinkbommetjes en maakten luidkeels hun ongenoegen duidelijk toen de Franstalige Pierre Rolin (cdH) als burgemeester werd voorgedragen. De actievoerders werden de zaal uitgezet. Na de zitting hield Rolin een toespraak in het Nederlands en het Frans, waarop de Nederlandstalige gemeenteraadsleden de zaal verlieten.

Anti-Vlaame campagne

Voor het TAK mag Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois Rolin alsook de kandidaat-burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem niet benoemen. ‘Ze worden voorgedragen door een meerderheid die lak heeft aan de Vlaamse voogdij over deze gemeenten', zegt Roel De Leener van het TAK. ‘Rolin voerde bovendien een vuile, anti-Vlaamse campagne waarbij het elimineren van de overblijvende Vlaamse schepen als belangrijkste doelstelling naar voren werd geschoven.'

Spanning

Nadat de TAK-leden uit de zaal waren gezet en de zaal verlucht was, kon de installatiezitting van de gemeenteraad verdergaan maar op het einde zorgde kandidaat-burgemeester Rolin zelf voor een incident, zo meldt Anne Sobrie, fractieleidster van oppositiepartij Respect. ‘Hij sloot eerst de gemeenteraad af en hield toen een toespraak, eerst in het Nederlands en vervolgens in het Frans. Toen hij in het Frans begon, verlieten alle Nederlandstaligen de zaal.'

Omdat de gemeenteraadszitting al afgelopen was, zou het taalgebruik van Rolin in principe geen invloed kunnen hebben op zijn benoeming. ‘Maar het zorgt wel weer voor spanning', aldus nog Anne Sobrie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig