Controleer of uw gegevens ook gelekt werden door de NMBS
De gegevens van mogelijk 1,5 miljoen klanten van de NMBS hebben wekenlang onbeschermd op het internet gestaan. Een website vertelt u nu of uw gegevens ook gelekt werden door de NMBS. Het bedrijf onderzoekt of het juridische stappen kan ondernemen tegen de website.

Het lek werd vorige week zaterdag publiek gemaakt. Een internetgebruiker postte toen op een internetforum een link naar een pagina met persoonsgegevens van klanten van NMBS Europe, onder wie toppolitici als Paul Magnette, voogdijminister van de NMBS. Toen de NMBS dat in de gaten kreeg, schermde ze klantendata meteen af.

Het lek werd voorgesteld als zeer tijdelijk en van beperkte omvang. Volgens De Tijd bevatte het bewuste bestand ruim 1,46 miljoen ‘entries'. Mogelijk zitten daar wel dubbele gegevens tussen. Toch bevestigt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, aan De Tijd dat het om de gegevens van “enkele honderdduizenden” klanten gaat.

Op de website sncb.fredericjacobs.com zouden klanten nu kunnen nagaan of hun gegevens ook in het betrokken gelekte bestand stonden. De website geeft zelf geen privégegevens van klanten vrij en vermeldt enkel of men op de lijst staat (“exposed” of “not exposed”) en welk type gegevens (geboortedatum, mailadres, adres, telefoonnummer) er al dan niet gelekt zou zijn.

De NMBS is op de hoogte van de website, maar benadrukt dat het geen initiatief van de NMBS zelf is. “Blijkbaar heeft een internaut een zoekfunctie opgezet waarop mensen kunnen nagaan of ook hun gegevens betrokken waren. We nemen daar akte van, maar wijzen erop dat elke verspreiding van privégegevens illegaal is. We zijn nog volop bezig met het onderzoeken van onze juridische opties”, zegt woordvoerder Bart Crols.