Dode en 16 gewonden nadat auto in publiek rijdt in Friesland
Foto: Novum ANTON KAPPERS
Bij een ongeval in het Friese Raard, waarbij een automobiliste op een groep mensen inreed, zijn 17 gewonden gevallen. Een van de drie zwaargewonden, een man, is dinsdagavond aan zijn verwondingen overleden. Volgens de politie is er sprake van een ongeval en was er geen alcohol in het spel.

Er liggen nog twaalf of dertien gewonden in het ziekenhuis. Sommige zijn er zeer slecht aan toe. Dat heeft Marga Waanders, de burgemeester van de gemeente Dongeradeel (waar Raard onder valt), dinsdag gezegd op een persbijeenkomst. 'Het nieuwe jaar is op een afschuwelijke manier begonnen.'

Van de zeventien slachtoffers zijn er 'vier of vijf' in de loop van de nacht en dinsdagochtend weer naar huis gegaan. Voor enkele kinderen uit Raard is opvang geregeld, omdat hun beide ouders in het ziekenhuis liggen.

In de nacht van oud en nieuw reed een 42-jarige vrouw uit Dokkum in op een groep van zowat veertig mensen die naar een nieuwjaarsvuur keken. Waanders benadrukte dat er geen opzet in het spel is geweest en dat de vrouw, die drie kinderen in de auto vervoerde, geen alcohol had gedronken.

De vrouw is uitgebreid verhoord en dinsdagmiddag weer vrijgelaten, maar ze blijft wel een verdachte.