Wat niemand verwachtte gebeurde in de Kalmthoutse sneeuw uiteindelijk toch nog. Sven Nys, die tot tweemaal toe in de fout ging, kon na een lange achtervolging op een spekglad parcours alsnog de winst pakken. Hij haalde het in een langgerekte spurt voor Zdenek Stybar en Niels Albert.
Ongewone omstandigheden op de Kalmthoutse heide. Door de felle sneeuwval was het parcours herschapen tot een ijspiste. Goed starten was dan ook de boodschap.

Gele armada

Het waren de jongens van Sunweb Projob, Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout, die als eerste het veld indoken.

Belgisch kampioen had er duidelijk zin in en probeerde de gele armada te remonteren. Hij ging echter tegen de grond en verloor heel wat tijd door een aflopende ketting.

Na een nieuwe kettingproblemen moest Nys een halve minuut toegeven op de kopgroep, waar de Tsjech Zdenek Stybar, al winnaar in Koksijde en Igorre, de forcing voerde.

Zware valpartij Simunek

Zijn landgenoot Simunek moest op dat ogenblik de koers staken na een zware val met zijn rug op de trappen. Hij moest enkele minuten bekomen maar zijn blessures vielen op het eerste zicht mee.

In de achtergrond ging Sven Nys als een bezetene in de achtervolging. Hij kon in de voorlaatste ronde aanpikken bij Stybar en liet die met een handig manoeuvre ter plaatse.

Nog was het niet gedaan want een nieuw foutje van Nys bracht Stybar en Albert opnieuw vooraan.

In een langgerekte sprint kon een dolblije Nys Stybar en Albert achter zich laten. Voor de Belgische kampioen al de zesde overwinning in Kalmthout, de vijfde in zes jaar. Verliezer van de dag was thuisrenner Kevin Pauwels. Hij eindigde pas als 33ste.

Albert en Stybar staan ex aequo aan de kop in de WB-tussenstand. Aangezien Albert drie keer en Stybar twee keer won, blijft Albert eigenlijk leider.

De volgende manche wordt in Zolder gereden.

Uitslag
1. Sven Nys (Baal/Landbouwkrediet-Colnago) 1u00:30
2. Zdenek Stybar (Tsj) 0:03
3. Niels Albert 0:04
4. Klaas Vantornout 0:09;
5. Sven Vanthourenhout 0:16;
6. Martin Bina (Tsj) 0:42;
7. Bart Aernouts 0:50;
8. Francis Mourey (Fra) 0:54;
9. Bart Wellens 1:05;
10. Gerben de Knegt (Ned) 1:09;

Stand Wereldbeker (na zes wedstrijden):
1. Niels Albert (Tremelo/BKCP-Powerplus) 435 punten
2. Zdenek Stybar (Tsj) 435
3. Sven Nys 350
4. Klaas Vantornout 339;
5. Francis Mourey (Fra) 302;
6. Gerben de Knegt (Ned) 270;
7. Bart Aernouts 261;
8. Kevin Pauwels 255;
9. Christian Heule (Zwi) 242;
10. Enrico Franzoi (Ita) 238;