Naar doorstart huidige regering?
Armand De Decker en Herman Van Rompuy Foto: rr
Afgaande op de eerste consultatierondes van de koning en wat er leeft bij de meerderheidspartijen ziet het ernaar uit dat er een snelle doorstart komt van de ontslagnemende regering. Daarbij worden wellicht een aantal ministers vervangen. Premier Yves Leterme na een vierde ontslag terug aan boord hijsen, zien de meeste meerderheidspartijen niet zitten.
De koning ontving zaterdag behalve Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) ook minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) en Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) in audiëntie.

Naar een snelle doorstart?

Tot nu toe raadpleegde koning Albert II alleen politici van de ontslagnemende regering. Het zou een indicatie kunnen zijn dat de koning eraan denkt om snel een ploeg op het spoor te zetten waarin dezelfde partijen zitten. Ook de meerderheidspartijen zelf geven een voorkeur aan die piste.

De oppositiepartijen pleiten voor vervroegde verkiezingen, de uittredende meerderheidspartijen willen zo snel mogelijk een ploeg op de been brengen om de sociaal-economische dossiers aan te pakken en de verkoop van Fortis in goede banen te leiden. Het land heeft nu snel een slagvaardige regering nodig en voor het eind van het jaar moet het parlement ofwel de begroting ofwel voorlopige twaalfden en een financieringswet stemmen, luidt het. Dat laatste is nodig om het land financieel draaiende te houden.

Beperkte houdbaarheid

De Vlaamse christendemocraten zijn niet te vinden voor verkiezingen, ook niet om die in juni samen te laten vallen met de regionale en Europese stembusslag. Ze zien met BHV niet alleen een grondwettelijk obstakel. Een regering met een houdbaarheidsdatum van slechts enkele maanden is allesbehalve krachtdadig. Bovendien zou ze al meteen in een verkiezingssfeer terechtkomen, klinkt het bij CD&V.

Open Vld en de Franstalige partijen PS, MR en cdH zien samenvallende verkiezingen in juni wel zitten, ook al omdat de cohesie binnen de huidige coalitie niet echt groot is. Al rijst wel het probleem wie voor enkele maanden zo’n regering wil leiden. Want met Leterme voortwerken, zien ze niet echt meer zitten. Open Vld-voorzitter Bart Somers verklaarde zaterdag op VRT-radio dat 'de geloofwaardigheid van de instellingen nu belangrijker is' dan personen. Bij de Franstaligen valt te horen dat vier ontslagen volstaan.

Achter de schermen wordt ondertussen volop overleg gepleegd, zowel tussen de partijen als intern. Vooral bij de CD&V zullen belangrijke keuzes moeten worden gemaakt.

Wie wordt premier?

Of de liberale familie het premierschap gaat opeisen, is nog niet duidelijk. Open Vld en MR zijn sinds de breuk binnen het kartel CD&V/N-VA de grootste politieke familie. Bij Didier Reynders zou de zin om voor enkele maanden de fakkel over te nemen van Leterme echter niet bijster groot zijn.

Een ander probleem is het communautaire dossier. De MR liet al weten dat een nieuwe ploeg een stabielere basis moet hebben. Daarmee bedoelen ze ook op communautair vlak.

De naam van Van Rompuy als uitweg voor deze crisis blijft opduiken. De kamervoorzitter geniet een uitstekende reputatie bij de Franstalige partijen. Bovendien kan hij bogen op heel wat beleidservaring. Van Rompuy zelf staat niet te springen om in deze ondankbare omstandigheden zijn droom in vervulling te laten gaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig