Het ontslag van de regering Leterme heeft ook gevolgen voor de geblokkeerde rekeningen van 20.000 Belgische spaarders bij de IJslandse Kaupthing Bank. Zolang er geen regering is, blijven hun spaarrekeningen geblokkeerd.
Vrijdag was er een oplossing in de maak voor de Luxemburgse tak van Kaupthing, dat instortte door de kredietcrisis. De Belgische tak is een bijhuis van de Kaupthing Luxemburg.

Na maanden van getouwtrek werd eindelijk een akkoord bereikt over een overname door het Libische staatsfonds Libyan Investment Authority. Zowel de bestuurders, de schuldeisers, IJsland als de vertegenwoordigers van de Luxemburgse en Belgische overheden konden zich vinden in een moeizaam bereikt akkoord.

Maar dat akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden door de Belgische regering om de blokkering van de spaarrekingen op te heffen. Sinds 9 oktober werd het spaargeld van duizenden klanten door de Luxemburgse toezichthouder geblokkeerd.

Vertegenwoordigers van Groep K, die benadeelde Belgische spaarders van de bank groepeert, hebben vrijdagavond aan het kabinet van de eerste minister in de Wetstraat 16 in Brussel hun bezorgdheid geuit over de toestand. Ze vragen dat de regering snel groen licht geeft voor de redding van Kaupthing.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig