'Debacle in Brussels'
Het ontslag van de regering is ook een hoofdpunt voor de Britse omroep BBC. Foto: bbc
Het nieuws van de politieke crisis in België en het ontslag van de regering haalt ook verschillende buitenlandse voorpagina's en nieuwssites. Van de Financial Times tot de Volkskrant en Le Monde, van over de landgrenzen wordt niet begrijpend gekeken naar dit land.
Bij onze zuiderburen is de val van Belgische regering voorpaginanieuws.

Volgens de Volkskrant had Leterme geen keuze meer. 'Zijn geloofwaardigheid was weg, zeker na het politieke theater van de afgelopen dagen.'

De kwaliteitskrant verwijst ook nog naar de slogan waarmee Leterme zijn voorganger Verhofstadt tijdens de verkiezingscampagne onderuit haalde. 'Wie gelooft die mensen nog?', keert zich nu tegen Leterme zelf, aldus de Volkskrant.

Op de site van de Nederlandse krant NRC kunnen lezers debatteren over de vraag of de eerste minister niet te hard wordt aangepakt. In het artikel van de krant Trouw komt politicoloog Carl Devos uitgebreid aan het woord.

De Britse krant The Guardian spreekt over Fortisgate, een verwijzing naar het Amerikaanse Watergateschandaal uit de jaren '70. Een andere Britse krant, The Times, beschrijft de gebeurtenissen van de afgelopen dagen als de val van Europa's ongelukkigste premier.

In de zakenkrant Financial Times staat het nieuws op de voorpagina. De krant waarschuwt voor een gedestabiliseerd België op een moment dat het land geconfronteerd wordt met zware economische uitdagingen.

De krant brengt ook de aanslepende formatie en communautaire crisis in herinnering. België verkeert volgens de Financial Times in een soort 'permanente sfeer van verwarring en verdeeldheid' en er rijzen speculaties of 'een van de meest gedecentraliseerde landen ter wereld nog kan voortleven als één entiteit'.

In Le Monde staat het nieuws niet op de voorpagina. De Franse krant geeft een overzicht van de feiten en stelt dat België een 'nieuwe diepe crisis' meemaakt.

Volgens de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung lijkt het politieke lot van Leterme bezegeld. De krant geeft een overzicht van het moeizame parcours van Leterme. Als mogelijke opvolger noemt de Duitse kwaliteitskrant zowel ex-premier Guy Verhofstadt als huidig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy.

De New York Times houdt het op een zakelijk bericht onder de kop 'Belgium: Prime Minister Offers to Quit' en het Spaanse El Pais spreekt van een 'debacle in Brussel'.

De Britse openbare omroep BBC houdt er rekening mee dat koning Albert het ontslag van de regering wel een zou kunnen weigeren omwille van het gevaar van de financiële crisis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig