BUENOS AIRES - De Argentijnse president Fernando de la Rua zal zijn ontslag ingedienen. Dat heeft een regeringswoordvoerder donderdagavond laat bekend gemaakt. De leider van de leidende radicale groep in de senaat, Carlos Maestro, zei dat de president geen andere keuze heeft.
De la Rua nam de beslissing nadat de Argentijnse Peronisten weigerden toe te treden tot een regering van nationale eenheid. De Argentijnse president wou met een regering van nationale eenheid de economische crisis in het land aanpakken. De Peronistische oppositie wees het aanbod van de la Rua om zitting te nemen in de regering van nationale eenheid af.

Eerder op de dag had de voltallige regering al haar ontslag ingediend, maar De la Rua had dat geweigerd. Verwacht wordt dat het Argentijnse congres het aftreden van de president zal accepteren.

Uit woede over de grote werkloosheid, de armoede en het bezuinigsbeleid van de Argentijnse regering wordt er sinds woensdag op grote schaal geplunderd en betoogd. Bij de onlusten zijn zeker achttien mensen omgekomen.