KABUL - De Afghaanse autoriteiten hebben vandaag een verbod ingesteld op het dragen van wapens in de straten van de hoofdstad Kabul. Alleen speciale eenheden van de politie en militairen hebben toestemming om wapens te dragen, aldus een functionaris van het ministerie van Defensie.
Het bevel maakt onderdeel uit van een reeks maatregelen die verband houden met de beëdiging van de interim-regering zaterdag. 'De veiligheidscommissie gaat akkoord met een bevel dat gewapende personen niet meer op straat mogen verschijnen en dat zij moeten terugkeren naar hun barakken', aldus dr. Gulbuddin.

De veiligheidscommissie bestaat uit functionarissen van de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdienst. Ze heeft besloten dat alleen nog mudjaheddin van het Kabul-garnizoen, politiemannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en leden van de geheime dienst gewapend mogen zijn.

'Niemand anders mag wapens dragen in het openbaar, vooral niet in de dagen voorafgaand aan de overhandiging van de macht', zei Gulbuddin. Een tijdelijke regering onder leiding van de Pathaanse royalist Hamid Karzai treedt zaterdag aan.