Phil Taylor voorbij Raymond van Barneveld naar 19de WK-finale
Het zag er even benard uit voor de kerstmeisjes maar gelukkig bleek het slechts optisch bedrog te zijn bij de worp van ‘s werelds nummer 1 Phil Taylor en werd het toch nog een vreedzame kerst op het WK Darts. Foto: AP
's Werelds nummer een Phil Taylor heeft zich zondag in het Alexandra Palace van Londen voor de finale van het wereldkampioenschap van de Professional Darts Organisation geplaatst. De 52-jarige Engelsman deed dat door de Nederlander Raymond Van Barneveld (PDC-13) met 6-4 uit te schakelen.

 Met Taylor en van Barneveld stonden er twintig wereldtitels op het podium. Taylor was al vijftien keer wereldkampioen, van Barneveld vijf keer. De Nederlander leek aanvankelijk geen kans te maken, maar kwam van een 5-1 achterstand toch nog terug tot 5-4. Toen vond Taylor het spannend genoeg geweest. Nadat van Barneveld twee keer een dubbel miste om in de wedstrijd te blijven, maakte 'The Power' het met een 68 uitworp af.

Taylor voorkwam zo een volledig Nederlandse finale. Dinsdag neemt hij het om de titel in een best of 13 immers op tegen de 23-jarige Nederlander Michael van Gerwen (PDC-7), die zich met een 6-4 zege tegen James Wade (PDC-3) voor de finale plaatste. In het derde leg van de vijfde set liet hij daarbij een nine-darter optekenen. In de volgende leg werd 'Mighty Mike' bijna de eerste darter in de geschiedenis met twee nine-darters op rij, maar miste hij nipt de laatste dubbel.

Van Gerwen viert nieuwjaarsdag met zijn eerste WK-finale. Voor Taylor wordt het al de negentiende finale. Hij was wereldkampioen van de BDO in 1990 en 1992 en van de PDC van 1995 tot 2002, van 2004 tot 2006 en in 2009 en 2010. In 1994, 2003 en 2007 verloor hij de PDC-finale.
.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in