Nieuwe loongrenzen vanaf 1 januari: een overzicht
Foto: jobat.be
Verschillende regels voor bedienden, zoals deze rond de proefperiode en het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, zijn gebonden aan de hoogte van het loon van de werknemer. Deze loongrenzen worden jaarlijks geïndexeerd, wat betekent dat er vanaf 1 januari 2013 nieuwe bedragen gelden. Een overzicht.

Om na te gaan of bepaalde loongrenzen worden bereikt, kijkt men naar het bruto jaarloon van de werknemer. Het bruto jaarloon is het bruto maandloon vermenigvuldigd met 12 en vermeerderd met de eindejaarspremie, het variabel loon, het vakantiegeld en de overige voordelen die in de overeenkomst zijn vastgelegd. Vanaf 1 januari 2013 worden de loongrenzen geïndexeerd, wat een aantal veranderingen met zich meebrengt …

Proefperiode voor bedienden

De proefperiode duurt bij bedienden tussen 1 en 6 maanden. Voor wie meer verdient dan 38.665 euro per jaar (= bruto jaarloon) duurt de proefperiode tussen 1 en 12 maanden.

Sollicitatieverlof

Tijdens de opzegtermijn mag de bediende in principe één dag per werkweek betaald op zoek gaan naar een andere job. Bedienden die jaarlijks meer dan 32.254 euro verdienen krijgen pas een dag sollicitatieverlof per week in de laatste 6 maanden van hun opzegtermijn, voor deze 6 maanden is dit slechts een halve dag per week.

Het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding geldt niet voor bedienden met bruto jaarlonen die bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet meer dan 32.254 euro bedragen. Voor werknemers met een jaarloon tussen 32.254 euro en 64.508 euro wordt het concurrentiebeding enkel gesloten voor specifieke functies die vastgelegd zijn bij sectorale cao of op basis van een bedrijfs-cao.

Bij jaarlonen van meer dan 64.508 euro is er altijd sprake van een concurrentiebeding, tenzij voor functies die bij cao zijn uitgesloten. Voor handelsvertegenwoordigers kan er steeds een concurrentiebeding worden gesloten voor wie een jaarloon heeft van meer dan 32.254 euro.

>

>

>

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig