Bij een reeks aanslagen in heel Irak zijn maandag twaalf personen omgekomen, onder wie drie politieagenten. Meer dan 40 anderen raakten gewond. Dat is gemeld door officiële bronnen. Het zijn voornamelijk veiligheidstroepen en de sjiitische gemeenschap die het doelwit zijn van de aanslagen.

Vooral de provincies Kirkoek en Diyala, ten noorden van hoofdstad Bagdad, zijn getroffen. Zo was in Baquba, de hoofdstad van de provincie Diyala, een politicus die verantwoordelijk is voor de verzoening tussen de verschillende etnische groepen het doelwit. Bij de aanslag kwam de bewaker van de politicus om. Twee anderen raakten gewond. De politicus zei aan het Iraakse persagentschap Sumeria News dat verschillende gewapende mannen maandagochtend het vuur openden op de wegversperring voor zijn huis.

In Hilla, een stad ongeveer 100 km ten zuiden van Bagdad, kwamen twee mensen om bij een aanslag met een bomauto. Zeventien anderen raakten gewond. Die aanslag werd nog niet opgeëist, en er zijn evenmin details over de slachtoffers.

In de stad waren op dat moment veel sjiitische pelgrims aanwezig die ter gelegenheid van de sterftedag van Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, een bedevaart maakten naar de stad Karbala. Of er onder de slachtoffers van de aanslag pelgrims waren, is onduidelijk.

Wel is bekend dat de soennitische rebellen en de Irakese afdeling van Al-Qaeda regelmatig aanslagen plegen op officiële doelwitten en veiligheidstroepen, om zo de regering, die door sjiieten gedomineerd wordt, te destabiliseren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in