Dexia: ‘Geen systeemrisico meer bij ontbinding'
Foto: BELGA

Dexia reageert opgelucht op het aanvaarden van het ontmantelingsplan door de Europese Commissie. Door het plan te aanvaarden verdwijnt het risico dat een onmiddellijke ontbinding van de groep met zich zou meebrengen, klinkt het.

Dat zegt de restbank maandag in een persbericht. Dankzij de Europese goedkeuring kan de kapitaalverhoging met 5,5 miljard euro definitief doorgevoerd worden. Door die kapitaalverhoging zullen de overheden in de toekomst 94 procent van het kapitaal van Dexia controleren. De aandelen van de overige aandeelhouders worden zo goed als waardeloos.

Het groen licht van de Europese Commissie was ook nodig om “de driezijdige financieringswaarborg” vast te leggen. België, Frankrijk en Luxemburg kennen een herfinancieringswaarborg toe van maximaal 85 miljard euro.

Volgens het bijgestelde ontmantelingsplan zal Dexia de commerciële entiteiten verkopen “die in de nabije toekomst als verkoopbaar worden beschouwd”. Daarbij horen onder meer de belangen van Dexia in Popular Banca Privada en in Sofaxis. Andere entiteiten worden in “run-off” geplaatst: ze worden beheerd tot alle activa hun vervaldag bereikt hebben. Ook zal de groep haar obligatieportefeuille versneld verkopen “als de marktomstandigheden verbeteren en verkoopkansen bieden”.

De hele operatie heeft grote gevolgen voor de balans van Dexia. Die zal tegen eind 2020 krimpen tot 150 miljard euro, tegen 384 miljard euro eind september 2012. Het nettoresultaat van dit jaar en dat van 2013 zullen “de impact ondervinden van uitzonderlijke elementen, in het bijzonder de kosten verbonden aan de activiteitsverkopen, en zullen ook worden beïnvloed door verhoogde financieringskosten”.

Dexia liet eerder al weten dat het de komende jaren nog verliezen verwacht. De groep zou pas 2018 break-even draaien.

De restbank publiceert op 20 februari haar jaarresultaten 2012. (wle)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in