Loon en werk: wat verandert er op 1 januari?
Foto: jobat.be
Meer dan 400.000 bedienden zien hun loon met 2,35 procent stijgen, dienstencheques worden duurder en oudere werklozen moeten langer beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Wat verandert er op het vlak van loon en werken in 2013?

400.000 bedienden zien loon met 2,35 procent stijgen

Vanaf 1 januari wordt het loon van bedienden die vallen onder het  'aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden' (ANPCB) geïndexeerd met 2,35 procent. Voor meer dan 400.000 bedienden betekent dat 2,35 procent meer loon.

Oudere werklozen langer beschikbaar voor arbeidsmarkt

Voortaan zullen oudere werklozen zich langer beschikbaar moeten houden voor de arbeidsmarkt. De leeftijd daartoe wordt opgetrokken van 58 naar 60 jaar.

In bepaalde gemeenten met een hoge werkloosheidsgraad geldt zelfs de leeftijd van 65 jaar. De RVA zal een lijst voorzien van de gemeenten in kwestie.

De maatregel geldt niet voor oudere werklozen die 38 jaar gewerkt hebben. De leeftijdsgrens werd dit jaar al eens opgetrokken van 55 naar 58 jaar. Nu komt daar nog eens 2 jaar extra bij.

Of die oudere werklozen de nieuwe regeling meteen zullen voelen is de vraag. Het activeringsbeleid van de VDAB wordt voorlopig nog niet uitgebreid tot 60 jaar. 

Dienstencheques worden 1 euro duurder

De aankoopprijs van een dienstencheque gaat vanaf 1 januari 2013 met 1 euro omhoog. De dienstencheque kost in het nieuwe jaar dus 8,5 euro. De fiscale aftrek blijft nog steeds 30 procent. De koper betaalt dus uiteindelijk 5,95 euro. 

Premie voor Vlaamse werkgevers bij aanwerven 50-plusser

Werkgevers in Vlaanderen die een vijftigplusser aanwerven, kunnen daarvoor een premie krijgen die kan oplopen tot de helft van de loonkosten gedurende twee jaar. Het hervormde systeem van vijftigpluspremies treedt op 1 januari in werking.

Het systeem houdt rekening met de leeftijd van de persoon die wordt aangeworven, en met de duur van de voorafgaande werkloosheid.

Kandidaten met arbeidshandicap krijgen voorrang bij federale overheidsdiensten

Overheidsdiensten die een nieuwe medewerker aanwerven en die weinig personen met een arbeidshandicap in dienst hebben, moeten vanaf 1 januari bij gelijke competenties voorrang geven aan een kandidaat met een handicap.

Bedoeling is het aantal gehandicapten bij de federale overheid op te schroeven. De hele federale overheid, het ministerie van Defensie en de federale politie vallen onder de regeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in