Als het aan de lezers en een vakjury van het genootschap Onze Taal ligt, is ‘plofkip' het woord van 2012. Dat maakte het genootschap zondag bekend.

Met 44 procent van de stemmen liet de ‘kip die in korte tijd zodanig wordt vetgemest dat hij nauwelijks nog op zijn poten kan staan' concurrenten als appen en pandapunt achter zich. Die woorden kregen respectievelijk 14 en 12 procent van de stemmen. De plofkip pakt het goud negen jaar nadat zijn soortgenoten ‘adoptiekip' en ‘hobbykip' reeds de woordentop-10 haalden.

Appen is overigens een verkorting van het woord whatsappen, een pandapunt is ‘een soort spaarpunt dat je krijgt voor een maand zonder seks'. Woorden als higgsdeeltje, inbrekersrisico, tweede scherm, nivelleringsfeestje, gangnamstijl, facebookfeestje en bangalijst completeerden de top 10 voor dit jaar.

Voorgaande jaren werden woorden als ‘weigerambtenaar' (2011), ‘gedoogsteun' (2010) en ‘twitteren' (2009) verkozen tot woord van het jaar.

Eerder deze maand bekroonde Van Dale na een onlineverkiezing het woord ‘project X-feest' tot Nederlands woord van het jaar. In België ging die eer naar de ‘frietchinees', die de ‘miserietaks' en de ‘anticoalitie' ruim vooraf ging. De Chinese uitbaters van frietkoten volgden in de galerij het stoeproken en de populaire tentsletjes op.