Zal strip over leven van Mohammed voor commotie zorgen?
In september publiceerde het blad een Mohammed-karikatuur en die gaf aanleiding tot wereldwijd protest onder moslims. Foto: AFP

Het Franse satirisch magazine ‘Charlie Hebdo' gaat woensdag een speciale bijlage publiceren: een stripverhaal over het leven van de islamitische profeet Mohammed. Hoewel het blad beweert moslims niet te willen beledigen, zorgden publicaties van Charlie Hebdo in het verleden al voor problemen.

In september publiceerde het blad een Mohammed-karikatuur en die gaf aanleiding tot wereldwijd protest onder moslims. In sommige landen werden Franse instellingen tijdelijk gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vorig jaar werden na een ‘sharia-uitgave' zelfs de lokalen van Charlie Hebdo in brand gestoken en kreeg de uitgever doodsbedreigingen.

‘Wanneer de mensen gechoqueerd willen zijn, zullen ze dat ook zijn', meent uitgever Stéphane Charbonnier. Maar volgens hem is het helemaal niet de bedoeling om te provoceren.

Het stripverhaal heeft als titel ‘La Vie de Mahomet'. Het verhaal is volgens de uitgever minutieus gebaseerd op moslimgeschriften, de teksten werden ook nagelezen. Het gaat dus niet om een karikatuur, noch om satire, luidt het zondag. Maar voor strenggelovige moslims is alleen al het afbeelden van de profeet godslastering.