Top vijf aandelen voor 2013 van Stefan de Beukelaer (Accuro)
Foto: Stefan De Beukelaer (Accuro)
Accuro focust vooral op lange termijn beleggingen zoals holdings, ondernemingen met een stabiel dividendbeleid en nauwkeurig geselecteerde beleggingsfondsen van derden.

GIMV

Nu banken minder vlot krediet verlenen en bovendien een hogere rentemarge nastreven, is het als investeringsmaatschappij een belangrijk voordeel om over een behoorlijke cashpositie te beschikken. Deze situatie gaat er volgens Accuro toe leiden dat het durfkapitaalfonds de volgende kwartalen een aantal investeringen zal kunnen doen die enkele jaren later voor een mooie meerwaarde zullen zorgen.

Met een historisch lange termijnrendement van 12% per jaar en een nieuwe strategie die focust op 4 groeisectoren (gezondheid, infrastructuur, consumentenproducten en industrie) zijn onze verwachtingen dan ook hoog gespannen.

Petroleum & Resources Corp.

Petroleum & Resources corp. is een in 1929 opgericht beursgenoteerd close-end fund, dat investeert in marktleiders in de energie- en grondstoffensector met een sterke balans en ervaren management. Een close-end fund kan je het best vergelijken met wat wij in België een holding noemen.

Net zoals bij een holding is de kostenstructuur veel lager dan bij beleggingsfondsen en vertoont de beurskoers een onderwaardering van 14,6% t.o.v. de intrinsieke waarde. Het geannualiseerde rendement van 10,6 % over de voorbije 10 jaar, doet het beste vermoeden voor de toekomst.

Kinnevik B

Kinnevik is een Zweedse holding die (mede-)eigenaar is van een ganse reeks bedrijven waaronder de internetbedrijven Zalando en Rocket Internet, de telecombedrijven Tele 2 en Millicom en de media bedrijven MTG en Metro. Verder investeert Kinnevik in landbouwbedrijven, hernieuwbare energie en microfinanciering.

Met een gemiddeld bruto-rendement van 20% over de voorbije 30 jaar heeft de holding alvast een trackrecord om U tegen te zeggen. Bij een intrinsieke waarde van 215,74 SEK (30/9/2012) kunnen we de huidige beurskoers van 132,2 SEK bezwaarlijk hoog noemen.

Bouygues

Franse aandelen zijn sinds het aantreden van president Hollande uit de gratie gevallen. Zoals vaak geeft dit de mogelijkheid aan attente lange termijn investeerders zoals Accuro om aan attractieve waarderingen posities in te nemen. Zo is de holding Bouygues aan een boekwaarde van 0,84 en een koers/winstverhouding van 8,4 zeer aantrekkelijk te noemen.

Bouygues telt wereldwijd meer dan 130.000 medewerkers, heeft een lage schuldgraad en een familiaal aandeelhouderschap. Bouygues is in diverse sectoren actief als aandeelhouder van Bouygues Telecom, TF1, Bouygues Construction, Colas (wegenbouw) en Bouygues Immobilier en zal dus volop profiteren van een verbeterende conjunctuur.

WDP

Ondanks de recente koersstijgingen houdt Accuro WDP in zijn selectie. Tijdens de laatste ontmoeting met het management werd wederom de focus van dit Wolvertemse bedrijf duidelijk. Zo werd de divisie in Tsjechië verkocht om zich volop te focussen op de 2 grote toegangspoorten tot Europa: de Rijn-Schelde Delta en de Donaumonding. Tevens profiteren ze zeer sterk van het effect dat veel ondernemingen hun logistiek vastgoed outsourcen aan gespecialiseerde spelers.

Samen met een steeds goedkoper wordende financiering staat WDP als marktleider in de Benelux klaar om verder van deze ontwikkelingen te profiteren. Kopen op zwakke dagen.