De zes mannen die op 16 december een jonge vrouw op een bus in New Delhi hebben verkracht en geslagen, zijn aangeklaagd voor moord nu het slachtoffer overleden is. Inmiddels houden de protesten in de hoofdstad aan.

'We hebben aan ons eerste rapport over slagen en verwondingen en verkrachting, nu ook de tenlastelegging moord toegevoegd', verklaarde de politiewoordvoerder in New Delhi, Rajan Bhagat. De 23-jarige studente overleed zaterdagochtend in een ziekenhuis in Singapore.

Op 3 januari zouden de zes voor de rechter moeten verschijnen en zullen ze formeel in beschuldiging worden gesteld. 

Gebeden en betogingen

Zaterdag werd er gebeden en nog verder betoogd in New Delhi. Er zijn duizenden politieagenten opgetrommeld, tien metrostations werden gesloten en sommige centrale straten in New Delhi zijn afgesloten voor verkeer. Op die manier proberen de autoriteiten de boze inwoners van de hoofdstad te controleren.

Er werd de voorbije weken dan ook al fel geprotesteerd naar aanleiding van de brutale groepsverkrachting. Er raakten daarbij zowat 100 mensen gewond en één politieagent kwam om het leven. 

De Indiase premier Manmahon Singh heeft eerder deze week beloofd om de veiligheid van vrouwen in zijn land te verbeteren.

Zes verdachten

De verkrachte studente overleed zaterdagochtend in een ziekenhuis in Singapore. Het meisje was op 16 december met een vriend naar de film geweest, en samen namen ze de bus terug naar huis, in Dwarka, in het zuidwesten van de Indiase hoofdstad New Delhi. Op de bus werd het koppel aangevallen door een groep van zes mannen, die het meisje haast een uur lang misbruikten.

Zowel zij als haar vriend werden daarna met ijzeren staven bewerkt, en achteraf uit de rijdende bus gegooid. Wegens haar zware verwondingen was de studente daags na Kerstmis voor meer gespecialiseerde zorg overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore. Maar haar toestand ging er snel op achteruit en zaterdag bezweek ze. 

Zes mensen, onder wie de buschauffeur, zijn aangehouden voor de verkrachting. Ze worden aangeklaagd voor moord en groepsverkrachting. De zes kunnen in het geval van een veroordeling de doodstraf krijgen. 

Twee politieagenten werden geschorst.