Asielaanvragen gedaald met 15 procent
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block Foto: BELGA

In 2012 werden in België zo'n 21.500 asielaanvragen ingediend. Dat is 15,5 procent minder dan vorig jaar toen er 25.479 aanvragen waren, meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block.

Volgens De Block is de daling onder meer te danken aan een verbeterde samenwerking tussen de verschillende instanties die zich met deze materie bezig houden. De asielcrisis van de voorbije jaren is dan ook onder controle en de situatie is gestabiliseerd, aldus de staatssecretaris.

‘Ik heb de asielinstanties onderling en de asielinstanties en Fedasil rond de tafel gezet om samen te werken aan een humaan, correct en coherent beleid. Dankzij deze verbeterde coherentie en synergieën is de asielcrisis van de vorige jaren onder controle en is de situatie gestabiliseerd', klinkt het in een mededeling.

Het is nu zaak dat beleid voort te zetten, aldus De Block: ‘We moeten een coherent en geïntegreerd beleid voeren dat aan de asiel- en opvanginstellingen de nodige flexibiliteit en de juiste instrumenten geeft om aan een onverwacht hoge toestroom van asielzoekers het hoofd te kunnen bieden.'

De concrete maatregelen rond asielvragen die in 2012 genomen zijn zijn onder meer snellere procedures, een sneller antwoord op aanvragen om medische redenen, ontradingscampagnes in Kameroen, Kosovo, Albanië en Servië. Ook de strijd tegen ongegronde meervoudige aanvragen werd opgevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig