De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder de omstreden anti-adoptiewet. Amerikanen mogen hierdoor niet langer Russische kinderen adopteren.

Poetin zei donderdag geen reden te hebben om zich tegen de wet te keren. Volgens de president weigeren de Verenigde Staten Rusland toegang te verschaffen tot geadopteerde Russische kinderen, en treden de Amerikaanse autoriteiten niet op tegen Amerikanen die ervan verdacht worden Russische adoptiekinderen te mishandelen.

Het wetsvoorstel werd eerder al goedgekeurd door het Russische parlement en wachtte enkel nog op de handtekening van de president. De wet wordt gezien als vergelding voor de Magnitsky Act, die dit jaar in de Verenigde Staten werd aangenomen. Ze is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen, maar roept ook op tot sancties tegen Russen die beticht worden van mensenrechtenschendingen.

Magnitsky

De Magnitsky Act werd vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd omdat hij overheidsfunctionarissen had beschuldigd van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld.

Vrijdag werd de enige verdachte van Magnitski's dood vrijgesproken. De arts Dmitri Kratov is niet schuldig bevonden aan verwaarlozing met de dood tot gevolg. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.
 

Te veel adoptiekinderen

Het wetsvoorstel zorgde voor veel protest omdat het heel wat Russische weeskinderen de kans op een familie ontzegt. Volgens UNICEF wachten in Rusland 740.000 kinderen op een familie, terwijl slechts 18.000 Russische families een adoptie plannen. Poetin beloofde wel het opvangnet voor weeskinderen te verbeteren.

De VS lieten woensdag weten dat ze de wet ten zeerste betreuren. Meer dan 60.000 Russische kinderen worden jaarlijks in de VS geadopteerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in