Autobestuurders kosten een gemiddelde inwoner van de Europese Unie 750 euro per jaar. In België is dat zelfs 950 euro per jaar. Dat blijkt uit een internationale studie van de Technische Universiteit van Dresden waarover De Morgen donderdag bericht.

Volgens de studie hebben de maatschappelijke kosten van automobilisten voornamelijk te maken met verkeersongevallen, vervuiling en geluidsoverlast. Zelfs als hun verzekeringsbijdragen ervan worden afgetrokken, kosten automobilisten de Europese samenleving tot 373 miljard euro per jaar. Dat is 750 euro per inwoner van de EU.

België scoort hoger dan het Europese gemiddelde door de vele verkeersongevallen in ons land. Belgische bestuurders kosten hun medeburgers jaarlijks 10,2 miljard euro, 950 euro per inwoner, waarvan de helft door verkeersongevallen.

‘Het klopt niet dat bestuurders instaan voor hun eigen kosten. Autovervoer is zwaar gesubsidieerd door andere mensen, andere regio's en toekomstige generaties', zeggen de wetenschappers in de krant.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig