Uitgever MO* veroordeeld tot schadevergoeding van 5.000 euro voor spotprent
Foto: MO*

Wereldmediahuis, de uitgever van het maandblad MO*, is op 11 december door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro omwille van een spotprent die in maart 2006 op de cover van het magazine stond.

Dat meldt MO* woensdag in een communiqué. De spotprent in kwestie hoorde bij het artikel ‘Congo vergooit zijn kroonjuwelen', over enkele grote mijncontracten die de groep rond ondernemer George Forrest binnenhaalde in Congo.

George Forrest en het bedrijf Kinross-Forrest dienden een klacht in tegen Wereldmediahuis en journalist John Vandaele omdat de inhoud van het artikel en de illustratie op de cover volgens hen kwetsend en schadelijk waren.

Het hof van beroep achtte de klacht over het artikel zelf ongegrond, omdat de auteur van het artikel gebruik maakte van betrouwbare bronnen, luidt het in het persbericht. Bovendien werden de acties van Forrest in het kader van een bredere berichtgeving over de grondstoffenproblematiek in Congo geplaatst.

Wereldmediahuis moet 5.000 euro schadevergoeding betalen

Wereldmediahuis werd dan weer wel veroordeeld tot een schadevergoeding van 5.000 euro voor de spotprent op de voorpagina, een postzegel waarop George Forrest tegen een Congolese vlag staat met een luipaardmuts op zijn hoofd, met de titel ‘George Forrest. Koper-Koning van Congo'.

De prent beantwoordt volgens het hof niet aan de werkelijkheid, voegt niets toe aan het artikel en is niet objectief. Het hof argumenteerde ook dat het recht op humor niet misbruikt mag worden en dat MO* geen satirisch blad is. In eerste aanleg moest het maandblad een symbolische euro schadevergoeding betalen omwille van de prent.

MO* noemt de veroordeling ‘onrustwekkend'. ‘Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens meent terecht dat de persvrijheid ook moet bestaan voor de verspreiding van meningen die storen of shockeren', luidt het. Bovendien is er volgens het Europees Hof een grotere mate van persvrijheid aangewezen bij aangelegenheden van maatschappelijk belang.

Volgens MO* zorgt de verhoging van de schadevergoeding ervoor ‘dat kritische berichtgeving over of kritiek op George Forrest en zijn zakelijke belangen of handelen, wordt ontraden'. MO* is blij met de volledige vrijspraak voor het artikel zelf, maar dat neemt het wrange gevoel rond de veroordeling niet weg.

Wereldmediahuis bekijkt momenteel welke opties het heeft om het vonnis aan te vechten in Cassatie. Het bekijkt ook welke andere stappen het kan ondernemen om de schade aan de vrijheid van de meningsuiting te beperken of aan te klagen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig