‘Nieuwe Egyptische grondwet goedgekeurd'
Foto: REUTERS

Officieel is de uitslag nog niet, maar volgens de regerende islamisten en een officiële krant heeft in Egypte een meerderheid van 64 procent de controversiële nieuwe grondwet in een referendum goedgekeurd.

Het geschil over het door Moslimbroeders en salafisten hervormde wetsontwerp heeft het land diep verdeeld. Er waren de voorbije weken tal van rellen tussen voor- en tegenstanders. Volgens die laatste maakt de nieuwe grondwet Egypte tot een echte moslimstaat.

De Moslimbroeders, waar president Mohamed Morsi uit stamt, en de officiële krant Al-Ahram zeggen nu dat het wetsvoorstel het met ruim 60 procent gehaald heeft. Ze baseren zich op de resultaten van de tweede ronde van de volksraadpleging, die zaterdag plaatsvond, maar ook op die van de eerste ronde, die een week eerder werd gehouden. Volgens cijfers die het Moslimbroederschap op Twitter postte, schommelde de opkomst voor het referendum rond de 32 procent.

Oppositie vecht aan

Het kiescomité zal de definitieve resultaten binnen dit en twee dagen vrijgeven. Indien de nieuwe grondwet werd goedgekeurd, wordt ze binnen de week van kracht. 

Het belangrijkste oppositieblok in Egypte wil het resultaat van het referendum aanvechten, zo liet het zondag weten. Volgens het Nationale Reddingsfront zijn zaterdag tijdens de tweede stembusgang de regels vele malen geschonden en werd er massaal fraude gepleegd. Tegelijkertijd kondigden de activisten aan dat ze bij de komende parlementsverkiezingen zullen aantreden.

Zaterdag heeft de Egyptische vicepresident Mahmoud Mekki nog voor het sluiten van de stembussen de eer aan zichzelf gehouden: hij heeft zijn ontslag ingediend. Mekki, een rechter, had eerder gezegd dat hij zou opstappen wanneer het voorstel wordt aangenomen. Onder de nieuwe grondwet vervalt de post van vicepresident. 

Benoemingen

Inmiddels heeft president Morsi een derde van de leden van de invloedrijke sjoera-raad benoemd. Die door de islamisten gecontroleerde sjoera-raad vormt het Hogerhuis van het Egyptische parlement. Dat zal, indien de grondwet wordt aangenomen, zolang wetten besluiten tot een nieuw parlement is gekozen.

De Moslimbroeders hebben op het internet de 90 leden van de raad met naam genoemd. Volgens het Moslimbroederschap bevinden zich daaronder ook twaalf koptische christenen. Twee derden van de benoemden zijn islamisten, luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig