De favoriete aandelen van Sam Hollanders (BeursLoper)
Sam Hollanders, uitgever van het beleggingsblad BeursLoper. Foto: rr
Het voorbije jaar hebben de indexen het goed gedaan met een dubbelcijferige winst. Echter de 'kleintjes' op de beurs, de small en midcaps, zijn vaak sterk achtergebleven. Laat dit nu net het jachtgebied zijn waar we ons graag vertoeven. Vier van de vijf favorieten zijn dan ook aandelen binnen dit segment.

Omdat dit een eerste kennismaking is, geven we u eerst wat meer inzicht in de beleggingsfilosie waarmee deze aandelen werden geselecteerd, en waarmee we altijd werken. In de eerste plaats proberen we zo weinig mogelijk een analyse te maken van de toekomst van de gehele economie.

Het enige echte vraagstuk dat ons hieromtrent bezig houdt, is of we afstevenen op inflatie of deflatie. Zowel de ECB als de FED hebben gekozen dat inflatie het minste erge is van beiden, goed voor aandelenbeleggers.

De aandelen worden niet geselecteerd vanuit gangbare trends, maar bottom up. Eerst wordt het bedrijf en haar cijfers grondig geanalyseerd. Vanuit het bedrijf zelf wordt vervolgens gekeken naar haar concurrenten en maatschappelijke -en economische trends,...

We zijn voornamelijk op zoek naar 2 types van bedrijven:

  • Fantastische bedrijven aan redelijke prijzen, de zogenaamde buy & hold bedrijven.
  • Goede bedrijven aan fantastische prijzen, koopjes die we later terug verkopen aan hun faire waarde.

Af en toe durven we al eens een gokje wagen op een turnaround situatie.

Er wordt gekeken naar de competitieve voordelen van de bedrijven zoals sterke merken, schaalvoordelen in aan -en/of verkoop of distributie, superieure producten, innovatie,...

Daarnaast is er ook voldoende aandacht voor de cijfers van het bedrijf, haar winstgevendheid, rendabiliteit, schuldgraad, vrije cashflow, kortom hoe de middelen van de aandeelhouder worden gebruikt, en wat deze er voor terug krijgt.

Als laatste niet onbelangrijk deel trachten we het management en de raad van bestuur in te schatten. Vaak kan je al veel te weten komen over de mentaliteit die in het bedrijf heerst door met klanten en leveranciers te praten.

Daarnaast proberen we af te gaan op wat ze schrijven in jaarverslagen en persberichten, en wat hiervan ook werkelijk wordt verwezenlijkt. Rechtstreeks praten met het management heeft niet veel zin (zonder specifieke doelen), het zijn allemaal zeer goede verkopers van hun eigen bedrijf.

Bovenstaande zal wel duidelijk hebben gemaakt dat ik een waardebelegger ben. Niet alleen de leerschool van Buffet en Graham wordt gevolgd, maar ook de invloeden van Philip Fisher, Charlie Munger, John Templeton en Joel Greenblaat zijn aanwezig in mijn kijk op aandelen.

Ackermans & van Haaren

Een bedrijf zoals AvH voorstellen is eigenlijk een open deur intrappen. Dit jaar is deze al meerdere malen in favorietenlijstjes verschenen, en terecht.

Met AvH koop je in één klap meerdere degelijke en zelfs prachtige bedrijven. De belangrijkste participaties zijn DEME en de financiële tak waaronder Bank Delen en Bank J. Van Breda vallen.

Ackermans van Haaren bezit 50% van DEME, de andere 50% is in handen van CFE, deze laatste heeft vanwege dit belang ook al veel lijstjes aangevuld. Het baggerbedrijf blijft zeer sterk presteren, en het orderboekje is goed gevuld.

Zowel Bank Delen als Bank J. van Breda kunnen het nieuwe vermogen onder hun beheer, zelfs door de crisis heen, mooi laten groeien. Als dan ook de beurzen nog eens sterk presteren,vinden we dit direct terug in de resultaten van Bank Delen.

Bank J. van Breda richt zich op zelfstandigen en vrije beroepen. Ze blijft bij haar metier van krediet verschaffen en andere traditionele bankzaken, onnodige risico's of niet-begrijpbare producten worden niet verkocht aan de klant. De kwaliteit van de dienstverlening zorgt voor de groei.

Andere noemenswaardige participaties zijn het palmolie -en rubberbedrijf Sipef, de vastgoedbevak Leasinvest, de private equity tak Sofinim,...

De waarde van AvH is meer dan de som van de delen. Het management, de teams en de actieve deelneming in het management van de dochterbedrijven zorgt voor een meerwaarde voor de aandeelhouders, de onderneming en de dochterbedrijven Dit bewijzen ze door jaar in jaar uit sterke prestaties te kunnen voorleggen. Sinds de beursintroductie is de waarde van het bedrijf gegroeid met meer dan 14% per jaar.

Voor 2013 verwacht ik niet veel animo in de beurskoers, maar als het onder €60 noteert, koop ik bij. Tussentijds kan je je rendement opkrikken door het schrijven van opties, tenminste als dit lukt want ze zijn spijtig genoeg illiquide.

Bongrain

Bongrain is een Franse zuivelproducent gespecialiseerd in merk kazen. De merken zijn dan ook niet van de minste met onder andere Chaumes, Caprice des Dieux, Coeur de Lion,...

De kazen zijn het belangrijkste onderdeel van het bedrijf, maar hiernaast maakt Bongrain ook nog industriële producten en technische boter voor bakkerijen en andere voedingsbedrijven, hierin zijn ze wereldleider.

Bongrain is opgenomen in dit favorietenlijstje vanwege haar sterke merken. Bewijs dat dit een competitief voordeel is, zien we in de brutomarge die 6% punten hoger ligt dan bij directe concurrenten.

De voedingssector is een groeisector, en melk en haar afgeleide producten zijn basisproducten. Verbeterde voedingspatronen in China en andere groeilanden zullen nog zorgen voor een stevige groei.

Een ander positief punt is dat 2/3 van de omzet buiten Frankrijk wordt gemaakt. De producten van Bongrain worden verkocht in 120 landen, en geproduceerd in 31 landen. Dankzij dit lokaal produceren zijn de omzet en de kosten in dezelfde munt wat het wisselkoersrisico beperkt.

Bongrain is een familiebedrijf, langs de ene kant is dit positief omdat het management ook de aandeelhouders zijn, en zodoende dezelfde belangen hebben als wij. Maar aan de andere kant zien we ook dat er soms keuzes worden gemaakt voor het goed van alle stakeholders, ten koste van de winstgevendheid.

In vergelijking met haar concurrenten zijn er duidelijk nog winsten te halen door het drukken van de kosten.

Momenteel noteert Bongrain aan slechts 0,57 keer de boekwaarde, en zelfs wanneer we de sterke merken (immateriële activa) hieruit laten aan slechts 0,88 keer de tastbare boekwaarde. Een onterecht lage prijs voor een winstgevend bedrijf in deze sector.

BE Semiconductor

BE Semiconductor Industries (BESI) is een Nederlands bedrijf, en één van de grootste producenten en leveranciers van complete productiesystemen voor de assemblage van halfgeleiders. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt, produceert, verkoopt, installeert en onderhoudt automatische molding (inkapsel) machines, trim & form machines en platingsystemen, waarmee halfgeleiders worden afgewerkt.

In gewone mensentaal betekent dit dat je met BESI kan inspelen op de positieve lange termijn trend van het steeds maar toenemende aantal chips dat in toestellen wordt geplaatst. Ik denk hierbij niet alleen aan tablets, smartphones, computers en auto's, maar ook aan ijskasten, droogkasten, afwasmachines, keukenrobotten, tandenborstels,...

Het grote voordeel is dat je niet op zoek moet gaan naar de volgende Apple of Samsung. BESI levert de machines die zorgen voor de productie van de chips, iets wat de volgende Apple ook nodig heeft. Ook belangrijk is dat de omzetverdeling geografisch goed gespreid is, BESI heeft ook haar klanten in de opkomende markten.

Het is wel een zeer cyclisch bedrijf, haar klanten zijn zeer gevoelig aan de algemene economische omstandigheden. Vermits de gemiddelde prijs van een product van BESI hoger is dan 250.000 euro zal het u niet verbazen dat de aankoop van een nieuwe machine makkelijk wordt uitgesteld.

2012 is geen goed jaar geweest voor BESI, zowel de omzet als de winst kenden een stevige daling. Maar ondanks dat bleef de cashberg op de rekening aanzienlijk en kon het bedrijf nog steeds een mooie nettowinstmarge voorleggen van meer dan 5%.

Ondanks dat noteert ook BESI onder haar boekwaarde. Als we ook hier enkel kijken naar de tastbare boekwaarde is het nog steeds een lage verhouding van 1,12. Het lijkt er op dat de beleggers verwachten dat BESI verliezen gaat maken in de toekomst. Anders kan ik de lage koers niet verklaren.

Aan de huidige koers van €5,65 hebben we een margin of safety van bijna 50%, genoeg om moeilijke tijden uit te zitten en op een koersverdubbeling te wachten als de economie verbetert.

Accell Group

Accell is een Nederlandse fietsenfabrikant met topmerken zoals Batavus, Ghost, Koga, Lapierre en en nog vele andere. Dit jaar werd ook het Britse Raleigh overgenomen.

Ook met dit bedrijf zitten we goed gepositioneerd om te profiteren van een lange termijn trend. Mobiliteit is één van de grote moeilijkheden van deze tijd, daarom wordt de fiets steeds meer geprofileerd als alternatief voor het woon-werk verkeer op korte afstand. Denk maar aan de expresnetten die men aanlegt voor de fietsers rond Antwerpen en Brussel.

Maar fietsen is ook een zeer populair, sociaal en actief tijdverdrijf voor oudere mensen, dat ook niet te belastend is voor het lichaam. Met de toenemende vergrijzing zijn vooral de elektrische fietsen een zeer populair product.

Accell streeft uiteraard naar autonome groei, maar is in de eerste plaats wel een overname machine. Met gerichte overnames voegen ze bedrijven toe aan hun portefeuille toe die complementair zijn aan hun huidige gamma of geografisch voor een meerwaarde kunnen zorgen.

De koers van Accell heeft het voorbij jaar klappen gekregen. Voornamelijk te wijten aan de lagere marges die werden behaald. Deze lagere marges hebben verschillende oorzaken. Zo konden de gestegen grondstofprijzen niet volledig worden doorgerekend en moesten bovendien nog extra kortingen worden gegeven om de voorraden af te bouwen. Door de crisis rijdt de consument wat langer met dezelfde fiets.

Ondanks het dalen van de marges is Accell nog steeds een mooi winstgevend bedrijf. Een koerswinstverhouding van 8,1 is dan ook onterecht laag. Als de overname van Raleigh is verwerkt, en dit in de cijfers tot zijn recht komt, verwacht ik een sterke opwaartse reactie in de koers.

Ook dit bedrijf noteert aan bijna de helft van haar faire waarde.

Corticeira Amorim

Corticeira Amorim is de grootste producent van kurk ter wereld. Het Portugese bedrijf verwerkt en verkoopt verschillende producten zoals kurkenstoppen, schoenzolen, reddingsboeien, matten, vloer-, plafond -en wandbekleding, isolatiemateriaal, sportmateriaal zoals ballen voor hockey, golf, baseball,...

Het belangrijkste product is nog steeds de kurkenstop, hierin is CA de grootste leverancier ter wereld met een marktaandeel van 25%. De tweede belangrijkste afdeling voor CA is de vloer -en wandbekleding, ook hierin is CA marktleider met 65% van de markt in handen. Beide afdelingen kenden dit jaar tot hier toe een zeer mooie groei.

Het mooie van dit bedrijf is niet alleen het feit dat het marktleider is, maar ook dat deze nog steeds marktaandeel weet te winnen, innoverend is en aan zeer verschillende sectoren levert.

Ook dit jaar kon tot op heden een mooie groei in zowel omzet als winst worden voorgelegd, maar CA is wel conjunctuur gevoelig, het kan dus ook een stuk minder.

Het aandeel noteert momenteel aan slechts 6,48 keer de winst en 0,74 keer de boekwaarde. Onterecht laag voor deze verborgen kampioen gebaseerd op de cijfers en de vooruitzichten.

De oorzaak hiervan moet elders worden gezocht. Corticeira Amorim is een naar beursnormen klein bedrijf met een marktkapitalisatie van nog geen 200 miljoen euro. Daarbovenop is 84,8% van de aandelen in handen van de familie Amorim. Hoewel ik tot op heden nog geen reden heb om te twijfelen aan hun eerlijkheid, kan dit voor sommigen een struikelblok zijn.

Vanwege de grootte van het bedrijf, en de lage liquiditeit van het aandeel, is dit een aandeel dat enkel geschikt is voor de kleine particuliere belegger. Een institutionele belegger kan dit niet aankopen zonder de koers te ontwrichten. Bovendien biedt niet elke broker de mogelijkheid om in dit aandeel te kunnen beleggen.

Hoewel de koers van het aandeel in een jaar tijd al met 23% is gestegen, heb je aan de huidige koers nog steeds een onderwaardering van minimaal 30%. Een winstgevende wereldleider aan een stevige korting.