Een expeditiecruiseschip met negentien Belgen aan boord lag vrijdag een tijdlang stil wegens een technisch defect in de Straat Drake, tussen Ushuaia in Argentinië en Antarctica. Dat meldt familie van reizigers aan boord en wordt bevestigd door de operator.

De reizigers maakten een cruise van Ushuaia naar Antarctica en terug. Volgens de familie van reizigers aan boord was het de bedoeling dat het schip zaterdag zou aanmeren in Ushuaia. Maar sinds vrijdagvoormiddag lagen de motoren van het schip dus stil, zegt Mark van der Hulst, directeur van de Nederlandse operator Oceanwide Marine Services.

‘Vanwege een elektrisch probleem met het veiligheidsmechanisme van de motoren lag het schip stil. Het probleem werd verholpen en de motoren zijn opnieuw in werking gesteld', zegt Van der Hulst.

Een van de reizigers aan boord van de Plancius reageerde aan onze krant. ‘Alles is rustig aan boord, het is hier zelfs gezellig. Er is geen enkele reden tot paniek, de woelige wateren van de Drake Passage zijn reeds achter de rug', meldt lezer Andre Geerinck. Volgens de man zal de Pancius verder varen op verminderde kracht en zal het schip zondagavond in Ushuaia aankomen.

MV-Plancius was oorspronkelijk een oceanografisch onderzoeksschip van de Nederlandse Koninklijke Marine en werd in 2007 overgekocht door de rederij Oceanwide Expeditions. Sindsdien werd het schip omgebouwd tot een mini-cruiseschip voor 114 personen. In april van dit jaar strandde de Plancius al eens met motorpech bij het Britse eiland Zuid-Georgia, eveneens vlak bij Antarctica.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig