De Duitse Bundesbank bewaart een deel van haar goudvoorraad in het buitenland. Vandaag de dag is dat vooral in de centrale bank van de VS, de Fed, maar vroeger ook voor een deel in... Congo.

De uitgever van het Duitse geld bevestigt vrijdag een bericht in het weekblad “Der Spiegel” dat informatie geeft over de plaatsen waar de goudstaven sinds 1951 opgestapeld liggen. Het mag misschien geen grote verrassing heten dat het grootste deel van de meer dan 3.000 ton Duits goud in de VS, Frankrijk en Engeland bewaard worden. Slechts een derde van de voorraad, zo'n 1.036 ton, wordt bewaard op het eigen grondgebied, in de Bundesbankzetel van Frankfurt.

Van 1953 tot 1957 bewaarde de Bondsbank een deel van haar goud in het toenmalige “Belgisch Congo”. Ze had het edelmetaal toevertrouwd aan de Zwitserse Bank für Zahlungsausgleich (BIZ) in Basel. Maar de BIZ heeft zelf geen bewaarplaats voor het goud. Dus bracht ze het goud van de Bundesbank onder bij de SNB in Bern en de Banque Centrale du Congo Belge et du Ruanda-Burundi in Leopoldstad. “In die jaren was Congo een kolonie van België”, legt een woordvoerder van de Bundesbank uit.

In oktober had het Rekenhof van de Bondsrepubliek aan de Bundesbank vragen gesteld over de goudvoorraad en het hof had ook een beetje vragen doen rijzen over de juistheid van de controles van de goudschat in het buitenland. “Ik ben dan persoonlijk naar Frankrijk, Engeland en de VS gereisd en heb de goudstaven met eigen ogen kunnen zien. De deuren van de kluizen gingen overal voor mij wijd open”, verklaart Bundesbankvoorzitter Carl-Ludwig Thiele aan “Der Spiegel”.

De reden voor het bewaren van het goud in het buitenland is eenvoudig. In een interview met het Duitse persagentschap DPA zei Thiele onlangs: “Ook in de toekomst willen we ons goud klaar hebben liggen in plaatsen die belangrijk zijn voor de internationale goudhandel. Dat voor het geval we het ineens nodig zouden hebben als tegenwaarde voor de bankbriefjes. Goud dat je thuis liggen hebt als particulier, kun je natuurlijk niet zo snel in deviezen omzetten”.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig