In Zeeland komt de Hedwigepolder in 2019 onder water te staan. In 2016 denkt de Nederlandse regering klaar te zijn met de onteigeningsprocedure en in mei van dat jaar zal de ontpoldering dan beginnen, zo heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vrijdag gemeld.
In het regeerakkoord van de rechtsliberale VVD en de sociaaldemocratische PvdA staat dat de Hedwigepolder volledig wordt ontpolderd. De regering-Rutte II wil nu zo snel mogelijk met het aanvragen van de vergunningen en ontheffingen beginnen.
Het onder water zetten van de Hedwigepolder is al jarenlang onderwerp van discussie. Vlaanderen en Nederland sloten een verdrag over de Schelde, waarin onder meer werd overeengekomen dat aan beide kanten van de grens land aan de rivier zou worden teruggegeven. Dat is goed voor de biodiversiteit en verlaagt het risico op overstromingen.
Vlaanderen kwam zijn afspraken na, maar de vorige regering-Rutte krabbelde na Zeeuws verzet terug op de verbintenis. Ze ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Brussel zou houden.
Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht. De Vlaamse minister-president Kris Peeters reageerde tevreden, zei ze.
Correctie. Dit artikel werd aangepast op 11 december 2014. Het onder water zetten van de Hedwigepolder is geen compensatie voor de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde, zodat grote schepen de Antwerpse haven kunnen bereiken. Het gaat om twee afzonderlijke onderdelen van de Scheldeverdragen.