Kunstmatige berg van 2 kilometer in Nederland komt er niet
Nederland krijgt voorlopig geen kunstmatige berg van twee kilometer hoog. Foto: fotored.
Nederland krijgt voorlopig geen kunstmatige berg van twee kilometer hoog. De kostprijs om die te maken, is veel te hoog. Initiatiefnemer Thijs Zonneveld mikt nu op een heuvel van 300 meter hoog, meldt het Algemeen Dagblad.

'Het is niet te betalen en je krijgt het materiaal niet bij elkaar om hem te bouwen', zegt oud-wielrenner en freelancejournalist Zonneveld in de Nederlandse pers. Voor een berg van 2 kilometer hoogte en met een basis van 14 kilometer zijn enorm veel stenen, zand, plastic, staal, beton en glas nodig. De kosten worden geschat van 4.000 tot 7.000 miljard euro.

Zonnevelds conclusie is mee gebaseerd op nieuwe berekeningen van wiskundigen van de TU Eindhoven. Volgens hen is de berg niet te bouwen met bestaand materiaal.

'Bescheiden'

Toch geeft Zonneveld zijn idee nog niet helemaal op. 'We werken nu aan een in eerste instantie meer bescheiden plan, te beginnen bij een heuvel van 300 meter. Wellicht kunnen we die later in fases ophogen tot 400, 600 of 1.000 meter', zegt Zonneveld.

'Natuurlijk blijf ik dromen. Stel dat we toch ooit tot een berg van 1.000 meter kunnen komen, dan kun je in Nederland een olympische afdaling houden, en dus de Spelen organiseren. Maar ik heb altijd geweten dat het een zaak van lange adem zou worden en dat blijft gelden. We moeten het nu stap voor stap gaan opbouwen.'

Zonneveld wilde met de berg onder meer Nederland op de kaart van de wintersport zetten. De berg zou ook voor wielerwedstrijden gebruikt kunnen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig