Belg even gelukkig als Nigeriaan
Foto: ss
Inwoners van Latijns-Amerika zijn de gelukkigste mensen ter wereld. Dat blijkt uit een ranglijst van het onderzoeksbureau Gallup. Van de tien gelukkigste landen liggen er zeven in Latijns-Amerika.

Panama en Paraguay voeren de gelukslijst aan. 85 procent van de ondervraagden antwoordde er positief op vijf vragen over geluk.

Daarna volgen El Salvador, Venezuela, Trinidad en Tobago, Thailand, Guatemala, de Filipijnen, Ecuador en Costa Rica. De eerste twee westerse landen aan deze kant van de lijst zijn Canada op plaats elf en Nederland op plaats veertien, allebei met ongeveer tachtig procent.

Natuurschoon

Van de tien landen waar de mensen het leven het zonnigst inzien liggen er zeven in Latijns-Amerika. Veel van deze zeven landen scoren matig op traditionele terreinen van welbevinden, zoals Guatemala, een land geteisterd door tientallen jaren burgeroorlog gevolgd door golven van misdaad en een van de hoogste moordcijfers ter wereld.

Guatemala staat maar één plaatsje hoger dan Irak op de Human Development Index van de Verenigde Naties, een rangschikking op basis van levensverwachting, onderwijs en inkomen. Maar wat positieve gevoelens betreft staat het zevende.

'In Guatemala heerst een cultuur van vriendelijke mensen die altijd glimlachen', zegt Luz Castillo, een 30-jarige surfinstructeur. 'Ondanks alle problemen waar wij mee kampen, worden wij omgeven door natuurschoon dat ons alles doet vergeten.'

België op plaats 25

Gallup vroeg vorig jaar in 148 landen aan duizend mensen of zij zich de vorige dag goed uitgerust voelden, met respect behandeld, veel hadden gelachen of geglimlacht, iets interessants hadden geleerd of gedaan en of zij blij terugdachten aan de vorige dag.

België staat met 77 procent op een gedeelde 25e plaats. De Belg is volgens het onderzoek even gelukkig als onder meer de Nigerianen, de Malinezen of de Britten.

Het minste aantal mensen met positieve gevoelens is te vinden in Singapore, de rijke en altijd tot in de puntjes verzorgde stadstaat die tot een van de hoogst ontwikkelde in de wereld wordt gerekend.

Ook andere rijke landen staan opvallend laag; zo scoren Frankrijk en Duitsland even hoog als Somaliland in Afrika.