‘Schandalig dat Michelle Martin in Knokke komt rondlopen'
Foto: BELGA

Burgemeester Leopold Lippens is zwaar geschokt door het verblijf van Michelle Martin in Knokke-Heist. De vrouw werd er onder andere gezien in een kapsalon en op de zeedijk.

Michelle Martin ging onder andere langs in een kapperszaak, waar ze onder een valse naam reserveerde en in gezelschap haar haar liet doen. Diezelfde dag zou ze ook nog een restaurant in Knokke bezocht hebben.

Burgemeester Lippens vindt het onbegrijpelijk dat hij niet op de hoogte gebracht is. Hij kwam pas te weten dat Martin er was door enkele inwoners van zijn gemeente die hem contacteerden omdat ze ongerust waren. ‘Het is schandalig dat iemand die voor opsluiting en foltering van zes meisjes en medeplichtigheid aan de activiteiten van de bende Dutroux en hiervoor veroordeeld werd tot 30 jaar gevangenisstraf, hier zomaar op onze zeedijk kan komen flaneren', zegt Lippens.

‘Deze misdadigster mag van de strafuitvoeringsrechtbank niet in de provincies Luik en Limburg komen ter bescherming van de familieleden van de slachtoffers. Beseft de magistratuur dan niet dat door Martin de toelating te geven om naar een drukke toeristische gemeente zoals Knokke-Heist te komen, de kans bijzonder groot is dat ze hier bepaalde families zoals Lejeune, Delhez, Russo, Lambrecks en Marchal tegen het lijf kan lopen? Houdt ons gerechtelijk apparaat dan totaal geen rekening met het psychische leed dat dergelijke confrontatie met zich zou kunnen meebrengen?'

Lippens hoopt dat procureur Christian Henry zich eens ernstig bezint over de modaliteiten van de voorwaardelijke invrijheidstelling. ‘Via de media wil ik Michelle Martin alvast verwittigen dat ze in Knokke-Heist absoluut niet welkom is en beter in het slotklooster in Malonne verblijft waar ze zich in alle stilte en eenzaamheid kan bezinnen over haar gruweldaden.'

Eind augustus verhuisde Michelle Martin naar het klooster in Malonne. Ze werd voorwaardelijk vrijgelaten, maar dat ging gepaard met enorm veel protest. De politie ging zelfs enkele dagen postvatten aan het klooster om te verzekeren dat de veiligheid van Martin niet in het gedrang kwam.

Martin werd vrijgelaten onder strenge voorwaarden, maar ze mag wel naar Knokke gaan. 'Ze mag het land niet verlaten en ze mag zich niet in de provincies Luik en Limburg begeven', zegt Georges-Henri Beauthier, de advocaat van Jean-Denis Lejeune. Hij noemt de situatie rond het bezoek van Martin in Knokke 'betreurenswaardig'.

Volgens Thierry Moreau, de advocaat van Michelle Martin, is het onaanvaardbaar dat de burgemeester zo scherp reageert op de aanwezigheid van Martin in zijn stad. 'De verklaringen die Lippens deed zijn ongrondwettelijk', zegt hij. Hij benadrukt dat mensen zich mogen verplaatsen naar waar ze willen, zolang het gerecht hen dat niet verbiedt.

Moreau, die niet op de hoogte was van een mogelijk bezoek van Martin aan Knokke, is van plan een klacht in te dienen tegen Leopold Lippens.